Superbillig Windows ikke i vanlig salg

Microsoft forsøker å dempe forventningene til alle som tror Windows nå raser i pris.

Microsoft forsøker å dempe forventningene til alle som tror Windows nå raser i pris.

I forbindelse med kunngjøringen av at India er det femte landet der Windows XP Starter Edition skal lanseres, har Microsoft presisert prosjektets eksperimentelle karakter. Selskapet sier imidlertid mer om hva det ikke dreier seg om, enn om hvordan forsøkene skal utføres.

    Les også:

Målet med XP Starter Edition er markedspolitisk. Microsoft har problemer med å finne et fotfeste i markeder der kjøpekraften er vesentlig lavere enn i vesten, og der det er utbredt interesse for PC-er og informasjonsteknologi både i befolkningen og på regjeringsnivå. Viktige fellestrekk for disse landene er utbredt piratkopiering av programvare, og muligheter for å lokalisere billig Windows til språk som ikke er videre utbredt utenfor landet.

Særlig i Malaysia, men også i Thailand og Indonesia, er det stor interesse fra regjeringshold på tiltak som kan spre bruken av informasjonsteknologi innen dynamiske men ennå ikke kjøpekraftige sjikt i befolkningen. Her gjelder det for Microsoft å bli med på pakkeløsninger og ordninger som tilbys på spesielle vilkår. I Malaysia kjøres Windows XP Starter Edition parallelt med et program der rimelige PC-er tilbys med Linux som alternativ.

Microsoft presiserer nå at det i hvert av landene India, Russland, Malaysia, Thailand og Indonesia vil kjøres pilotprosjekter over en periode på tolv måneder fra tidlig i 2005, der billige PC-er med forhåndslastet Windows XP Starter Edition på lokale språk – ingen av dem har vestlig alfabet – tilbys førstegangsbrukere under bestemte vilkår.

Microsoft påpeker også at det ikke snakk om at maskinene skal komme i vanlige butikker. PC-ene kommer fra en blanding av internasjonale og lokale merker, i India for eksempel blant andre Acer, Hewlett-Packard og Wipro.

Pilotprosjektene bygger på erfaringer fra 6000 «testbrukere» spredd over alle de fem landene, og på tilbakemeldinger fra 500 PC-leverandører.

Detaljerte priser er ikke nevnt, men det ser ut som om målet er å komme ned på et nivå betydelig lavere enn det de billigste PC-ene koster i USA, det vil si tre hundre dollar eller et par tusen kroner. Flere kilder har antatt at PC-leverandørene vil betale Microsoft 36 dollar for XP Starter Edition. Systemet skal ikke kunne selges separat.

I India vil XP Starter Edition bare tilbys på hindi, i motsetning til vanlig Windows som kan leveres på ni ulike språk. Microsoft vil vurdere å tilby Starter Edition med flere språk når pilotprosjektene er evaluert.

Som tidligere nevnt kan ikke XP Starter Edition brukes til å drive hjemmenettverk, og systemet kan heller ikke håndtere flere brukerkonti. Skjermoppløsningen er begrenset til 800 ganger 600 punkter, og bare tre vinduer kan være åpne samtidig – bortsett fra spesielle applikasjoner som antivirus og MSN Messenger hvis vinduer ikke telles blant de tre.

Analyseselskapet Gartner tror begrensningene vil være så uholdbare at brukerne vil prøve å erstatte Starter Edition med piratkopiert XP. Ifølge Microsoft har betatesterne ikke kommet med negative tilbakemeldinger.

Til toppen