KORTNYTT

Superdata ved NTNU likevel ikke kraftigst

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. nov. 2006 - 14:24

NTNU hevdet i forrige uke at universetets nye superdatamaskin, Njord, som skal offisielt tas i bruk denne uken, er raskere og har større kapasitet enn alle andre tungregneanlegg i Norden. Dette er nok en sannhet med modifikasjoner.

Allerede da artikkelen ble skrevet, var det klart at maskinen ikke ville bli den kraftigste i Norge. En HP-klynge hos Statoil har en maksimal ytelse på 7,5 teraflops, mens Njord er begrenset til en teoretisk maksimalytelse på 7 teraflops. Derfor skrev vi at det var snakk om den kraftigste universitetsmaskinen i Norden.

    Les også:

Nå har digi.no blitt tipset om en maskin i Danmark som er kraftigere enn begge de to norske. Denne maskinen ble levert til Syddansk Universitet i Odense i begynnelsen av august i år og kom i full drift et par uker senere. Maskinen, som kalles Horseshoe, er basert på 200 Dell 1950 PowerEdge-servere, tokjernede Intel-prosessorer og OpenSuse Linux. Den har en teoretisk maskimalytelse på 8,5 teraflops, men er foreløpig ikke med på Top500-listen over superdatamaskiner.

Selv om NTNUs Njord er en svært kraftig maskin, kvalifiserer den altså ikke mer enn til tredjeplass, dersom ytelsemålene som er blitt oppgitt er sammenlignbare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.