Superdata ved NTNU likevel ikke kraftigst

Superdata ved NTNU likevel ikke kraftigst

NTNU hevdet i forrige uke at universetets nye superdatamaskin, Njord, som skal offisielt tas i bruk denne uken, er raskere og har større kapasitet enn alle andre tungregneanlegg i Norden. Dette er nok en sannhet med modifikasjoner.

Allerede da artikkelen ble skrevet, var det klart at maskinen ikke ville bli den kraftigste i Norge. En HP-klynge hos Statoil har en maksimal ytelse på 7,5 teraflops, mens Njord er begrenset til en teoretisk maksimalytelse på 7 teraflops. Derfor skrev vi at det var snakk om den kraftigste universitetsmaskinen i Norden.

    Les også:

Nå har digi.no blitt tipset om en maskin i Danmark som er kraftigere enn begge de to norske. Denne maskinen ble levert til Syddansk Universitet i Odense i begynnelsen av august i år og kom i full drift et par uker senere. Maskinen, som kalles Horseshoe, er basert på 200 Dell 1950 PowerEdge-servere, tokjernede Intel-prosessorer og OpenSuse Linux. Den har en teoretisk maskimalytelse på 8,5 teraflops, men er foreløpig ikke med på Top500-listen over superdatamaskiner.

Selv om NTNUs Njord er en svært kraftig maskin, kvalifiserer den altså ikke mer enn til tredjeplass, dersom ytelsemålene som er blitt oppgitt er sammenlignbare.

Til toppen