BEDRIFTSTEKNOLOGI

Superdatamaskin i TV-størrelse

IBM har bygget en ny superdatamaskin basert på brikker som skal brukes i kommende spillmaskiner fra Nintendo og Sony.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 2003 - 10:32

IBM avslørte fredag at selskapet har bygget en superdatamaskin på størrelse stor TV, som er basert på brikketeknologi som skal brukes i spillmaskiner i løpet av 2004. Dette melder Reuters.

Ifølge IBM skal maskinen kunne levere to tusen milliarder beregninger per sekund og er en nedskalert prototyp av Blue Gene/L-maskinen som selskapet bygger for Lawrence Livermore National Laboratory i California.

    Les også:

Datamaskinen skal ha fått plass i listen for TOP500 Supercomputing sites, som kommer i en oppdatert utgave i løpet av de neste sju dagene.

Nøyaktig hvor kraftig maskinen egentlig er, virker noe uklart. New York Times skriver at den er utstyrt med 512 PowerPC 440-prosessorer, mens Reuters siterer IBMs visepresident for teknologi og strategi, Irving Wladawsky-Berger, på at antallet prosessorer er 1000. New York Times hevder at maskinen kan utføre 1400 milliarder regneoperasjoner i sekundet, mens Reuters hevder at tallet er 2000 milliarder regneoperasjoner i sekundet. IBM har foreløpig ikke sluppet noe materiale som bekrefter noen av disse tallene,

PowerPC 440 er ifølge New York Times svært lik PowerPC 970-prosessorene, også kjent som G5, som benyttes i Apples raskeste Macintosh-modeller. Men 440-utgavene opererer med lavere klokkehastighet. Ved å redusere hastigheten blir antallet operasjoner lavere for hver prosessor, men dette gjør det mulig å pakke brikkene tettere sammen, slik at den totale ytelsen kan gjøres høyere.

Wladawsky-Berger sa også at teknologien vil danne grunnlaget for den neste generasjonen av spillmaskiner fra Nintendo og Sony.

Brikkene skal ifølge Wladawsky-Berger være billigere å produsere og forbruke mindre strøm enn tradisjonelle mikroprosessor, noe som gjør det mulig å krympe maskinvaren uten at det går utover ytelsen.

- Det å produsere brikker i volum for spillmaskiner vil hjelpe til med å redusere kostnadene ved å bygge superdatamaskiner, forklarer han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.