Superdisker kan svikte tunge brukere

En uavhengig test advarer mot Intels nye flashdisker.

Intel X25-M er en 2,5 tommers flashdisk som tilbys med 80 eller 160 gigabytes.
Intel X25-M er en 2,5 tommers flashdisk som tilbys med 80 eller 160 gigabytes.

En uavhengig test advarer mot Intels nye flashdisker.

I september i fjor kunngjorde Intel masselagringsenheter beregnet på pc-er, basert på flashminne i stedet for roterende magnetiske disker, kalt «flashdisker» eller «SSD» («solid state drive). Enhetene har vært på markedet siden desember.

Mens Intels SSD-er for arbeidsstasjoner og servere har flashminne som lagrer én bit per minnecelle, har SSD-ene beregnet på pc-er flashminne som lagrer flere biter per minnecelle, såkalt «multi-level cell» eller MLC.

Pc-enhetene kommer i to varianter: X18-M erstatter 1,8 tommers disker, mens X25-M erstatter 2,5 tommers disker. De rommer 80 eller 160 gigabytes, og skal ifølge Intel øke lagringsytelsen med en faktor på ni i forhold til tilsvarende harddisker. De amerikanske prisene ble nylig redusert til henholdsvis 390 dollar og 765 dollar for 80 og 160 gigabytes utgavene av X25-M.

De første uavhengige ytelsestestene var svært positive, og tydet på Intel innfridde forventningene.

I forrige uke kom det imidlertid malurt i begeret: Nettmagasinet PC Perspective publiserte en test som konkluderte med at ytelsen til Intels pc-flashdisker ble drastisk redusert etter tung bruk: Long-term performance analysis of Intel Mainstream SSDs.

Det understrekes i artikkelen at problemene antakelig ikke vil bli merkbare under lett bruk. Problemet for tunge brukere, ifølge PC Perspective, er at algoritmene for å motvirke fragmentering og slitasje på cellenivå, ikke ser ut til å virke etter hensikten. Kjører man diskene hardt, blir de mer og mer fragmenterte. Verktøy for å defragmentere vanlige harddisker ser i stedet ut til å forverre problemet.

Intel svarte på kritikken i går: De har prøvd å gjøre tilsvarende tester som PC Perspective, men har oppnådd helt andre resultater.

Intel sier de er i kontakt med PC Perspective for å sette seg bedre inn i deres testmetoder, slik at skal kunne gjenta testene og granske dataene på egen hånd.

Samtidig advarer selskapet at det alltid er mulig å sette opp en testsekvens som knekker enhver lagringsenhet.

Teknologidirektør Hubert Yoshida i lagringsspesialisten Hitachi – som Intel samarbeider med om SSD på serversiden – sa i en samtale med digi.no i forrige uke at de får SSD til å virke og at det gir klare fordeler, «selv om vi fortsatt holder oss til kodebaner som ble utviklet for roterende disker.»

Han la til:

– Disse kodebanene forutsetter at det kan ta millisekunder å hente fram data. Denne forutsetningen holder ikke lenger. I det lange løp kan vi ikke leve med en løsning som bare kapsler inn dette problemet. Før eller siden vil vi møte veggen, og det vil være umulig å flytte gamle applikasjoner og data til en ny plattform. Jo lenger vi venter desto større blir sammenbruddet og kostnadene som må til for å løse det.

Med andre ord: Styringskoden for SSD kan per i dag antas å ha store mangler, og ytelsesproblemene som PC Perspective peker på, kan ha sammenheng med det.

    Les også:

Til toppen