Superdisketten lar Norge vente

En ny diskettstandard på 120 MB, kalt LS-120, er på full fart inn på det amerikanske markedet. Men det kan ta lang tid før stasjonene, som også leser 1,44 MB disketter, tilbys i norske pc-er.

En ny diskettstandard på 120 MB, kalt LS-120, er på full fart inn på det amerikanske markedet. Men det kan ta lang tid før stasjonene, som også leser 1,44 MB disketter, tilbys i norske pc-er.

IBM floppystasjonen på 1,44 MB er til mange databrukeres fortvilelse, noe av det eneste som er igjen fra pc-ens barndom. En rekke forsøk på å introdusere nye standarder har vært mislykket, selv om Iomegas ZIP Drive har fått en viss utbredelse. Tatt i betraktning at det produseres 80 millioner diskettstasjoner årlig, blir Iomegas ZIP salg på et par tre millioner ubetydelig. I motsetning til Iomega, har imidlertid den nye LS-120 standarden et sterkt fortrinn: den er bakoverkompatibel med de gode gamle 1,44 MB diskettene.

Foreløpig er det imidlertid vanskelig å få tak i LS-120 stasjoner, ettersom initiativtakerne bak konseptet – Compaq, XaByte, OR Technology, Maxell og Imation (tidligere 3M) – har rettet hovedfokus mot OEM-ene som leverer maskiner til det amerikanske markedet. I disse dager pågår det en intensiv markedsføring i USA, mens norske brukere pent må vente på å se om det blir suksess eller ei.

– Det er lite vi kan gjøre for å gi produktet et løft i Norge. Tilgangen på spillere er foreløpig svært begrenset, og de få som er tilgjengelig blir sendt til USA, sier markedssjef for datalagringsprodukter i Imation Norge, Tore Menert, til Digi:data. Imation som produserer diskettene til LS-120, har likevel merket en viss etterspørsel etter produktene.

– Det er solgt et mindre antall drev til det norske markedet, og vi har hatt en viss etterspørsel etter LS-120 disketter. Jeg regner med at det ikke vil ta av før drevprodusentene får opp volum på produksjonen. Dette er i ferd med å skje nå, sier Menert, som forklarer at den største produsenten, Matshushita-Kotobuki Electronics Industries (MKE), regner med å produsere en halv million spillere i måneden innen midten av 1997.

Foruten Compaq, som fikk eksklusivitet på spillerne den første tiden etter lanseringen, har flere internasjonale PC-produsenter meldt at de vil levere maskiner med LS-120. Imation Norge har dessuten presentert konseptet for Cinet, som viste stor interesse.

– Når volumproduksjonen kommer frem mot sommeren vil vi nok se at enkelte norske produsenter prøver ut konseptet, sier Menert, og forklarer at det finnes en rekke salgsargumenter for den nye teknologien.

Vanlige LS-120 disketter vil være fem ganger raskere enn dagens disketter. I tillegg vil gamle disketter kunne spilles av tre ganger raskere i de nye LS-120 stasjonene, avslutter Menert.

Microsoft ikke redd

En av de store farene med en ny høykapasitets diskettstandard, er at kopiering blir langt enklere. Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge er likevel ikke entydig bekymret for utbredelse av den nye teknologien.

– Det er klart det vil bli økende piratkopiering på gutterommene, dersom disse diskettene får gjennomslag., men det er likevel andre mer organiserte former for kopiering vi er mest redd for. Pirater som driver i stor skala har likevel utstyr til å masseprodusere CD-er, sier Seierstad til Digi:data. Han legger til at det dessuten blir en innsparingsmulighet for Microsoft, ettersom dupliseringskostnadene på dagens lavkapasitetsdisketter utgjør en formidabel del av distribusjonskostnadene.

Til toppen