Superhemmelige MMC letter på sløret

Norske Mobile Media Company arbeider med et nytt system for å presentere noe mer enn tekst på mobiltelefoner.

Det norske selskapet Mobile Media Company har lenge jobbet i nesten total stillhet med sine produkter for mobiltelefoner. Selskapet har blitt kjent fordi blant annet Aker RGI/Kjell Inge Røkke og Tor Aksel Voldberg har investert i selskapet. Men hittil har selskapet ikke villet gå inn på hva de arbeider med. Selskapet har blant annet ikke noen Internett-side.

digitoday.no har fått en knapp redegjørelse av Fredrik D. Sneve, vice president finance, som gjør det mulig å trekke en del konklusjoner:

Sneve forteller at selskapet, som har hovedkvarter i Oslo City-bygget, har kontor i London, rundt i England og Norge samt kontorer i "Øst-Europa og Sør-Asia". Til sammen har selskapet hele 260 ansatte.

MMC jobber med et system for synkronisert levering av bilder, lyd, tekst og levende bilder til mobiltelefoner. Dette systemet skal kunne brukes både på GSM og andre raskere typer mobiltelefoner som GPRS og UMTS, forteller en knapp Sneve.

Sneve vil ikke svare på alle spørsmål, men bekrefter etter hvert at det selskapet lager er en programpakke for å sy sammen enten spill eller informasjonssider for mobiltelefoner. Meningen er å gi mobiltelefoner de samme muligheter som Internett-sider laget for PC-er har.

Det har verken dagens eller neste generasjon mobiltelefoner i utgangspunktet muligheter for. Både Nokia, Ericsson og Motorola skal bruke Epoc-operativsystemet, som bare kan vise frem innhold skrevet i WML eller Java. WML kan bare vise tekst, og Java er for tungvint for vanlige innholdsleverandører.

Hovedproduktet til MMC er hva selskapet kaller et multimedia-verktøy. Programmet skal la deg designe og utforme "Internett-sider"/innhold for mobiltelefoner. Verktøyet skal tette gapet mellom WML og Java - enklere, men samtidig gi muligheter for overføring av bilder, video, lyd og tekst. Sneve vil ikke røpe detaljer om hvordan verktøyet skal virke.

Men for at systemet skal fungere, har MMC grovt sett tre muligheter: Det ene er å la design/forfatterverktøyet produsere Java-kode. Fremtidens UMTS-telefoner kan tolke denne Java-koden og så fremstille sider på skjermen. Den andre muligheten er å la brukere laste ned et tillegg som kan vise frem MMC-produsert innhold. Den siste muligheten som er den beste, men vanskeligste, er å få selskaper som Nokia og Ericsson til å legge inn dette MMC-tillegget i alle sine telefoner.

- Det siste er vanskelig, men MMC har et tett samarbeid med Ericsson og har demonstrert sin teknologi på prototyper av Ericsson-telefoner to ganger, forteller Sneve. Etter det digitoday.no forstår satser likevel MMC på at brukere skal laste ned et tillegg for å kunne vise innholdsider laget med MMC-verktøyet.

- Vi tror ikke vi skal erobre verden alene, men jobber sammen med mange partnere for å skape noe sammen, sier Sneve til digitoday.no.

Sneve påpeker at MMC jobber for å presentere innhold både på mobiltelefoner med Symbian Epoc-systemet og Microsofts Pocket PC. I tillegg til designverktøyet lager MMC også den nødvendige serverprogramvaren for å dele ut mobiltelefon-progamvaren for å spille av multimedia-innholdet.

MMC ble startet i 1993 av Håkon Gundersen og Peter Jensen, og har arbeidet med forskjellig multimedia-teknologi siden. I løpet av 1998 dreide selskapet mot mobiltelefoni og fikk etter hvert tunge investorer med på laget. Under en emisjon i april hentet selskapet 250 millioner kroner, noe som priser selskapet til 2,3 milliarder kroner. Siden den gang har det vært liten handel i aksjen.

Når selskapet er ferdig med første versjon av sitt design/forfatter-verktøy vil ikke Sneve røpe. Men skal MMCs verktøy bli populært for alle som skal lage innhold for UMTS-telefoner, bør selskapet ideelt sett bli ferdig i løpet av våren. For de første europeiske UMTS-nettverkene skal være i drift i allerede løpet av høsten og da må de ha innhold.

- 2001 blir et viktig år for oss og resten av bransjen, sier Sneve kryptisk.

Til toppen