Superklynge skal varme Trondheim

EMGSs nye superklynge i Trondheim skal også levere overskuddsvarme til energiverket.

EMGSs nye superklynge i Trondheim skal også levere overskuddsvarme til energiverket.

Det er lenge siden Norge har hatt en superdatamaskin i verdensklassen. De eneste norske systemene på den gjeldende Top500-listen er to systemer hos Telecomputing. De har en delt 360. plass med en ytelse på 2012,4 gigaflop/s. Hvorfor det oppgraderte Snowstorm-systemet ved Universitetet i Tromsø ikke er med på listen, er uklart. Det har ifølge universitetet en samlet ytelse på 2229 gigaflop/s.

Denne uken skriver Adressa.no om en stor klynge ved EMGS (Electromagnetic Geoservices) i Trondheim. Klyngen, som kalles «Clusteret», består av 530 sammenkoblede Dell-maskiner. Prislappen skal ha ligget på omtrent 20 millioner kroner.

EMGS utfører seismiske undersøkelser av områder under sjøbunnen ved å benytte elektromagnetisme, noe som kan brukes til å oppdage olje- og gassforekomster.

Thomas Syrstad i EMGS forteller til digi.no at hver av Dell-enhetene er utstyrt med to Intel Xeon-prosessorer klokket til 3,4 GHz, samt 4 GB med minne. Det totale systemet har ifølge Syrstad en ytelse på omtrent 7,2 teraflop/s – altså 7200 gigaflop/s. Dette ville ha gitt en 50. plass på Top500-listen fra midten av november. Systemet bruker Linux som operativsystem.

    Les også:

Systemet EMGS bestilte fra Dell, ble levert på en drøy uke. To måneder etter at beslutningen ble tatt, var systemet i drift.

IT-sjef Helge Stranden sier til Adressa.no at det som tok mest tid ikke var selve maskinvaren, men å legge om strømforsyning, bygge om lokaler og sørge for vannavkjøling.

Systemet som nå er i drift, er bare første fase. I løpet av ett til to år skal EMGS bygge videre på maskinen, slik at den ifølge Stranden skal bli blant verdens ti kraftigste datamaskiner.

Dette vil nok kreve en kraftig utbygging, for minimumskravet for å komme på topp 10-listen var i november 20,53 teraflop/s. For ett år siden var det tilsvarende kravet lavere enn 10 teraflop/s. Fortsette denne utviklingen, dobles kravet for hvert år som går.

Likevel, også dagens maskin har imponerende dimensjoner. Den måler 12 ganger 4 meter og bruker ifølge Adressa.no like mye strøm som 120 eneboliger. Før maskinen kan utvides, må Trondheim Energiverk bygge en ny trafostasjon.

Med et slik strømforbruk, utvinner naturlig nok systemet mye varme. Trondheim Energiverk planlegger ifølge Adressa.no å resirkulere energien ved å overføre overskuddsvarmen til energiverkets fjernvarmeanlegg.

Bilder av «Clusteret» finnes i denne artikkelen i Adressa.no.

Til toppen