BEDRIFTSTEKNOLOGI

Superlett laptop

«Lettere enn Air», lover Lenovo.

Lenovo mener at nye Lavie Z HZ550 er markedets letteste, bærbare pc-en med 13 tommers skjerm.
Lenovo mener at nye Lavie Z HZ550 er markedets letteste, bærbare pc-en med 13 tommers skjerm. Bilde: Lenovo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 2015 - 10:18

I likhet med stort alle andre pc-leverandører, har Lenovo avduket flere nye pc-modeller under årets International Consumer Electronics Show, som arrangeres denne uken i Las Vegas. Nye brikker og energigjerrige brikker fra Intel og andre gjør at pc-ene kan gjøres enda mer kompakte.

Likevel er Lenovo temmelig alene når selskapet hevder å kunne tilby verdens letteste bærbare pc med 13 tommers skjerm, den kommende modellen LaVie Z HZ550. Om påstanden fortsatt stemmer når pc-en kommer på markedet i løpet av våren, er en helt annen sak. Men den er ifølge Lenovo i alle fall lettere enn modellene som de større pc-leverandørene kunne tilby den 1. desember i fjor. I mange tilfeller betydelig lettere.

Det er naturlig å sammenligne med Apple Macbook Air, som av mange anses som en målestokk for denne klassen. 13-tommeren til Apple veier 1,39 kg. Riktignok ble denne lansert så tidlig som i april i fjor, og neste generasjon vil ifølge ryktene være betydelig ombygget. Men vektforskjellen mellom dagens 13-tommers Macbook Air og den nye Lenovo-maskinen er likevel oppsiktsvekkende.

For LaVie Z HZ550 veier ikke mer enn 780 gram.

Dette er også noe mindre enn Microsofts Surface Pro 3, uten tastatur og med 12 tommers skjerm, som er ment å kunne bli brukt som et nettbrett.

Legering

Noe av det som bidrar til den reduserte vekten, i tillegg til tykkelsen på 16,9 millimeter, er materialvalget. Skjermdekselet og bunnen av kabinettet er basert på en magnesium-litium-legering som ifølge Lenovo er 50 prosent lettere enn aluminium og samtidig like sterk som enhver annen magnesium-legering som har brukt i bærbare pc-er.

Den nye maskinen tilbys i samarbeid med japanske NEC Personal Computers. Det gjelder også en 2-i-1-utgave av den samme maskinen, LaVie Z HZ750. Også denne skal ifølge Lenovo være den letteste i sin klasse, med en vekt på 925 gram. Denne maskinen har ikke avtakbart tastatur, slik mange andre 2-i-1-enheter, men skjermen kan dreies helt rundt slik at maskinen kan brukes i en nettbrett-modus.

Det er uklart om disse maskinene vil komme i salg i Norge. I USA skal de komme i salg i mai. Veiledende pris på LaVie Z HZ550 starter på 1299 dollar, mens man nok må regne med å betale minst 1499 for LaVie Z HZ750.

Lenovo har ikke oppgitt hva som er minimumsspesifikasjonene for disse maskinene, bortsett fra en SSD på 128 gigabyte og at CPU-en er en femtegenerasjons Intel Core-prosessor. Maskinene kan leveres med skjermoppløsning på opptil 2560x1440 (WQHD), men standardskjermen har nok lavere oppløsning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.