Superlette kakerlakker og annet snacks fra Uppsala

Cycores teknologi for komprimering og web-presentasjon av levende 3D er så imponerende at eksperter fra Intel måtte plukke PC-en fra hverandre for å bli overbevist om at det var software, ikke hardware.

Cycores teknologi for komprimering og web-presentasjon av levende 3D er så imponerende at eksperter fra Intel måtte plukke PC-en fra hverandre for å bli overbevist om at det var software, ikke hardware.

- De trodde rett og slett ikke sine egne øyne, forteller Sten Kaiser fra Uppsala-selskapet Cykår AB (eller Cycore på internasjonalsk).

Cycore presenterte tidligere i år sin teknologi for et panel eksperter fra Intel. En av "kronjuvelene" i selskapet er måten tredimensjonale objekter får en realistisk utseende overflate, såkalt "rendering". Intel-utsendingene nektet å tro at det Cycore viste dem på PC-skjermen kunne utføres kun i de 600 kilobyte kode som innpluggingsmodulen består av.

- Derfor plukket de PC-en fra hverandre for å avsløre at vi bløffet. Da de ikke fant noe dedikert hardware, beklaget de, og inviterte oss som ett av bare to selskap som får gjøre en spesiell presentasjon for de øverste forskningsfolkene i Intel i år 2000, stråler Kaiser, stolt som en hane.

Og han har grunn til å stråle. Cycore står bak 3D Cult, som er et produkt som tar sluttproduktet fra tradisjonelle 3D-pakker som 3D Studio og konverterer dem til superlette, fiks ferdige, interaktive 3D-objekter på fra 20 til 200 kilobyte, typisk, og som kan bringes til live i en hvilken som helst web-leser med en plugg-inn.

MiniDisc-spiller fra Sharp
MiniDisc-spiller fra Sharp.

Demonstrasjonen er særdeles overbevisende. Du kan selv sette mini-disken som er avbildet her i aksjon ved å klikke på bildet. Sannsynligvis må du laste ned en plug-in, men når det er gjort, har du straks kontroll over mini-disc'en.

Samme sted ligger et stort antall like imponerende demonstrasjoner. De fleste som har arbeidet med komprimering av web-grafikk, vil bli forbløffet over hvor mye informasjon Cycore har greid å legge inn i de tredimensjonale objektene.

Mest imponerende er likevel Nokias presentasjon av sin 9110 mobiltelefon. En stor del av funksjonaliteten som finnes i den "virkelige" Communicator er med på web, inkludert muligheten til å sende tekstmeldinger - og de sendes selvsagt på ordentlig.

Slik finner du den:


- Det er denne måten vi i nær fremtid vil se på og prøve produkter før vi kjøper dem, mener Kaiser.

For Cycore er dagens e-handelsfeber et perfekt utgangspunkt for suksess. En av de største begrensningene for den som ønsker å handle på nett, er at man mister muligheten til å ta og føle på produktene man ønsker å kjøpe. 3D Cult løser ikke ta-på-problemet, men det er i alle fall et langt skritt frem i forhold til flate, grumsete gif-bilder.

E-handel er da også det segmentet Kaiser og kumpanene fra Uppsala har mest tro på. Gjennom både et amerikansk og et canadisk kontor forsøker Cycore å komme seg inn i det nord-amerikanske markedet. Det er liten tvil om at teknologien er god nok til å konkurrere i de øverste sjiktene.

Du vil ha glede av å lese:


Cycore har utviklet produktet basert på teknologi fra en rekke ulike kilder, blant andre norske Systems In Motion (SIM). SIM vant Rosing-prisen i februar i år for sin spesielle komprimeringsteknologi for 3D-grafikk.

Mer om Systems In Motion?
Til toppen