Supermakt ikke klar for kyberkrig

En massiv sikkerhetsøvelse viser at USA ikke er forberedt på farene ved digital krigføring.

Supermakt ikke klar for kyberkrig

En massiv sikkerhetsøvelse viser at USA ikke er forberedt på farene ved digital krigføring.

USA er verdens eneste gjenværende militære supermakt. Men landet er ikke forberedt på storstilte digitale angrep mot kritisk infrastruktur.

Det innrømmer talspersoner for amerikanske myndigheter og næringsliv etter en massiv sikkerhetsøvelse, som ble avholdt i forrige uke.

Det simulerte angrepet involverte 230 representanter fra landets forsvars- og sikkerhetstjenester, private selskaper samt sivile grupper.

Konklusjonen etter to dagers moderne digital krigføring er knusende:

Sviktende lederskap, planlegging og dårlig kommunikasjon var bare noen av funnene som deltakerne selv kom frem til, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det finnes ingen reaksjonsplan, fortalte direktør Mark Gerencser fra konsulentselskapet Booz Allen Hamilton, som ledet øvelsen.

Gerencser mente videre at det blant myndighetene ikke er noen som er ansvarlige dersom landet skulle bli utsatt for digitale angrep.

- Vi er langt fra der vi må være, innrømmer den demokratiske representanten James Langevin.

Langevin, som leder den amerikanske komiteen for kybersikkerhet, sier til Reuters at han frykter for alvorlige konsekvenser dersom et angrep lykkes ramme landets bank- og kraftsforsyning.

- Dette tilsvarer situasjonen vi hadde før 11. september, slik jeg ser det. Vi våknet til trusselen morgenen etter, sier kongressmannen.

Nå må amerikanske myndigheter og næringsliv investere milliarder av dollar for å utbedre landets digitale sikkerhet, mener en annen kongressmann som nyhetsbyrået har pratet med.

Den amerikanske sikkerhetsministeren Michael Chertoff holdt etter øvelsen en tale til deltakerne, der han ifølge Reuters så for seg at digitale angrep i fremtiden blir en vanlig krigstaktikk. Dette, mente han, har til hensikt å svekke viktig infrastruktur i forkant av tradisjonelle angrep. Og trusselen kommer i tillegg til de farene som kriminelle eller terrorister ellers utgjør.

For tre uker siden ble en lignende øvelse avholdt i Norge. Også her hjemme var målsetningen å teste hvor godt landet er forberedet på digitale angrep mot kritiske systemer.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet trekker på sine nettsider spesielt frem kommunikasjon som en utfordring i den forbindelse, men sier ellers lite om eventuelle problemer ved beredskapen her til lands. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er nå i ferd med å evaluere denne øvelsen.

    Les også:

Til toppen