Supermaskin bruker SSD-er som RAM

Det amerikanske forsvaret tester ut morgensdagens løsninger.

Supermaskin bruker SSD-er som RAM
Superdatamaskinen Catalyst bruker SSD-er som ikke-flyktig minne, ikke bare til mer varig lagrings. Dette åpner for nye tilnærminger innen avansert simulering og databehandling. Bilde: Lawrence Livermore National Laboratory

Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) er blant verdens storbrukere av superdatamaskiner. Laboratoriet, som er underlagt amerikanske Department of Energy's National Nuclear Security Administration, eier blant annet superdatamaskinen Sequoia, som ligger på tredjeplass på topp 500-listen over de kraftigste, kjente superdatamaskinene.

Denne uken kunngjorde LLNL at det har fått levert en ny superdatamaskin som på ingen måte er like kraftig som Sequoia, men som tar i bruk teknologi som laboratoriet tror vil bli utbredt i nesten generasjon tungregneklynger.

Den nye maskinen heter Catalyst og er i utgangspunktet basert på Cray CS300, i alt 324 noder med 7776 prosessorkjerner i et antall tolvkjernede Intel Xeon-prosessorer.

Det spesielle ved systemet finner man dog på minnesiden. For i tillegg til 128 gigabyte med DRAM per node, er hver node også utstyrt med 800 gigabyte med ikke-flyktig minne. I praksis dreier det seg om PCI Express-baserte SSD-er fra Intel. I tillegg har Catalyst et antall noder som hver har 3,2 terabyte med SSD-lager som kan brukes på tvers av systemet.

Hele systemet skal ha en ytelse på 150 teraflops.

Det ikke-flyktige minnet åpner for utforskning av nye tilnærminger til «application checkpointing», «in-situ»-visualisering, «out-of-core»-algoritmer og big data-analyse.

LLNL skriver i en pressemelding at Catalyst-arkitekturen ventes i gi innsikt i den typen teknologier som vil kreves for å møte behovene til avansert simulering og databehandling i regi av National Nuclear Security Administration (NNSA) i løpet av de neste fem til ti årene.

Blant annet ser man muligheter til å kombinere flyttallsorienterte evner med dataanalyse i samme miljø.