BEDRIFTSTEKNOLOGI

Supermaskin for databaser

Oracle Exadata X3 stapper 220 terabyte i minne, fortalte Larry Ellison på Openworld.

Larry Ellison presenterte Exadata X3 under hovedtalen på Oracle Openworld. Den dedikerte databasemaskinen ligger til grunn for Oracles satsing på maskinvare til nettskytjenester.
Larry Ellison presenterte Exadata X3 under hovedtalen på Oracle Openworld. Den dedikerte databasemaskinen ligger til grunn for Oracles satsing på maskinvare til nettskytjenester. Bilde: Tony Avelar/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
1. okt. 2012 - 16:06

Oracles store kunde- og partnerarrangement Openworld åpnet i San Francisco søndag kveld norsk tid. 50 000 deltakere lyttet til toppsjef Larry Ellisons timelange presentasjon av vertskapets hovednyheter.

Det dreide seg mye om nettskyen, både i form av nye tjenester og den kommende oppgraderingen av Oracle Databases til versjon 12c (c for «cloud»), og i form av ny dedikert maskineri.

Ellisons budskap er at det meste nå skal over på nettskyen. De som ikke vil hente applikasjoner, virtuelle servere eller infrastruktur som nettskytjenester fra Oracle, kan få bygge sine private nettskyer – «Oracle Private Cloud» er et eget produktområde – med Oracles maskin- og programvare. Uansett skal det være sømløst å flytte virtuelle maskiner, applikasjoner og infrastruktur mellom «Private Cloud» og «Public Cloud».

I begge tilfeller er maskinvare som nettskyen kjører på Oracles egen. Oracle Private Cloud innebærer at man får installert dedikerte servere – Exadata for databaser, Exalogic for analyse – i egne lokaler, og at man lar Oracle-folk drifte dem. Konseptet er for banker og andre som vil ha fysisk kontroll og samtidig slippe mye av det daglige adminarbeidet.

Ellison avslørte Exadata X3, tredje generasjons dedikerte databaseserver.

Den bruker proprietær teknologi til å komprimere data ned til 10 prosent av den opprinnelige mengde terabyte, samtidig som den er utstyrt med opptil 22 terabyte høyhastighets flashminne. Det betyr at den kan kverne opptil 220 terabyte data i minne. Ellison skrøt av andre forbedringer, spesielt innen I/O:

– If you thought the old Exadatas were fast, you ain’t seen nothing yet.

Alt dette skjer i ett rack:

– Du vil nesten aldri trenge en disk. Alt er i halvlederminne. Disker er passé. All aktiv data føres bort fra gammeldagse mekanisk roterende disker.

Og for all del: Dette er ikke SSD.

– Dette er flash som en del av minnehierarkiet.

I løpet av 2013 oppgraderes databasen til versjon 12c. Også her lover Ellison store forbedringer i kapasitet og ytelse, nærmere bestemt: «fem ganger så skalerbar, på en sjettedel av maskinvaren».

Et viktig poeng med den nye databasen er at den skal gjøre slutt på noe Ellison mener er en grunnleggende feil hos selskaper som tilbyr programvare som tjeneste (SaaS, «software as a service»).

Ifølge Ellison har SaaS-leverandører «lagt til et lag på toppen av Oracle-databasen slik at data flere kunders data kunne sameksistere i en felles database, men dette ble gjort på applikasjonsnivået.» Database 12c gjør det mulig å løse denne utfordringen i selve databasen: Den oppretter en slags kontainerdatabase som enkeltdatabasene plugges inn i. Kontaineren sørger for at de får tilgang til dedikert minne, lagring og OS-prosesser. «Multi-tenancy» er med andre ord flyttet ned i databaselaget, og 12c er «the first multi-tenant database in the world».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.