JUSS OG SAMFUNN

Supermediafusjon får gå sin gang

Amerikanske telemyndigheter sier ja til verdens største mediafusjon. Nå kan America Online fusjonere med Time Warner i en handel verdsatt til 103.5 milliarder dollar, eller nær 900 milliarder kroner.

Frode Eriksen
12. jan. 2001 - 11:38

Beslutningen fra telemyndigheten FCC var den siste en ventet på i America Online og Time Warner før en kunne konstatere at den ett år gamle planen nå kan gjennomføres. Verdien på fusjonen er imidlertid halvert det siste året fra 2000 milliarder til vel 900 milliarder kroner. Det gjør den likevel til USAs største.

FCC stiller imidlertid visse betingelser for at fusjonen skal godkjennes, blant annet knyttet til messagingtjenester som må åpnes for konkurrerende selskap. FCC-sjef William Kennard, som fikk anledning til å behandle saken like før sin avgang fra stillingen, sier at betingelsene er etablert for å bidra til konkurransen i markedet.

Det blir en gigant på det amerikanske mediemarkedet som nå etableres. AOL har 26 millioner onlinekunder i USA og Europa, Time Warner eier filmstudio, kabel-TV kanaler og 20 millioner kabel-TV kunder, sju musikkforlag og 36 blader av ulik valør. Blant selskapets produkter er Time og CNN.

FCCs styre stemte 5-0 i favør for fusjonen, men 3-2 for å sette betingelser knyttet til fusjonsvedtaket. Stemmegivningen følger partilinjene der republikanere stemte mot betingelser og demokrater, deriblant styrets leder Kennard for. Michael Powell, som forventes å bli utnevnt av USAs nye president George W. Bush til ny FCC-sjef, når Kennard går av om en uke, kritiserte betingelsene som ble satt på fusjonen.

I en felles uttalelse sier imidlertid AOL og Time Warner at en er veldig fornøyd med at FCC har godkjent fusjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.