Supermobilen kommer over nyttår

I løpet av første kvartal vil både Telenor og NetCom lansere sine nye mobiltjenester basert på GPRS-teknologien som vil øke hastigheten i mobilnettet til 40 kbps.

GPRS (General Packet Radio Service) fungerer som en hastighetsoppgradering av eksisterende GSM-mobilnett. Teoretisk hastighet på GPRS er 170 kbps, men i første omgang vil verken Telenor Mobil eller NetCom tilby mer enn 40 kbps til sine kunder.

Telenor Mobil er først ute og informasjonssjef Jo Heldaas, bekrefter overfor digitoday.no at den nye teknologien skal være på plass i hele nettet slik at selskapet kan selge nye mobiltjenester allerede i januar 2001. På hvilken måte de nye tjenestene skal selges, som egne GPRS-tjenester eller som høyhastighets GSM eller lignende er ikke klart ennå. - Vi unngår ikke forvirringen med flere ulike forkortelser helt, sier Heldaas.

Et viktig spørsmål er om leverandørene av mobiltelefoner for GPRS er klare med sine terminaler når mobiloperatørene skal lansere sine nye tjenester.

Heldaas sier at Telenor Mobil ikke har fått klare signaler fra de store leverandørene om når GPRS-terminalene kommer. - Vi har ikke stilt krav til at terminaler skal være der når nettet er klart, men har registrert at selskapene sier at terminalene skal finnes når nettene står klare.

Det er Nokia som har levert GPRS-nettet til Telenor i en kontrakt til en verdi på vel 100 millioner kroner. Informasjonssnef for Nokia Mobile Phones i Skandinavia, Thomas Jönsson, sier at selskapet GPRS-terminaler kommer i slutten av dette året eller starten på neste. - Vi vil komme med volum når kundevolumene kommer over på GPRS, sier han.

NetCom planlegger å starte salg på sitt GPRS-nett i løpet av første kvartal 2001, basert på nettleveranser fra Siemens. Informasjonsdirektør Per Eikrem sier selskapet vil levere en kapasitet på vel 40 kbps og vil starte de første pilottestene i løpet av året. Heller ikke NetCom vil selge GPRS som GPRS men som et GSM-produkt. - Det er innhold og tjenestene på GPRS som vi skal selge, sier Ekrem, som sier terminalene til det større kundemarkedet skal finnes når selskapet lanserer sine tjenester.

UMTS-ansvarlig i Siemens AS, Halvor Floden, sier at det allerede finnes GPRS-telefoner for test av mobilnettene for de som har Siemens som leverandør. - Vi har forpliktet oss på å levere mobiltelefoner og vi vil starte leveransene når volummarkedene kommer neste år. De første terminalene skal være ute i første kvartal, det kan du forvente, sier Floden.

Om prisene på GPRS-terminalene sier han at de vil ligge på samme nivå som det øvre sjikt av dagens GSM-telefoner, men at prisene også er volumavhengige.