Superrask harddisk for bærbare

Hitachi lanserte onsdag en harddisk som gi bærbare PC-er bortimot den samme harddiskytelsen som stasjonære maskiner, uten at det skal gå utover strømforbruket.

Hitachi Global Storage Technologies lanserte i går Travelstar 7K60, en harddisk for bærbare PC-er med en omdreiningshastighet på 7200 RPM. De aller fleste harddisker for bærbare PC-er har omdreiningshastigheter på 4200 RPM eller 5400 RPM. Omdreiningshastigheten har betydning både for dataraten og for søketiden til harddisken.

Femto slider sammenlignet med en penn

Problemet med høyere omdreiningshastighet er normalt høyere strømforbruk. Men Hitachi har utviklet noe selskapet kaller "femto slider", en liten flygende ving som støtter lese/skrive-hodet som befinner seg rett over overflaten til platene i harddisken. Denne vingen skal ifølge Hitachi redusere strømforbruket med 11 prosent og forbedre motstanden mot støt.

Travelstar 7K60 har en lagringskapasitet på 60 GB fordelt på tp plater. Den støtter ATA-6 grensesnittet og har en maksimal overføringshastighet på 100 MB/s gjennom grensesnittet ved å bruke Ultra DMA mode-5.

Harddisken har en gjennomsnittlig søketid på 10 ms og veier mellom 91 og 95 gram.

IBM skal som første PC-leverandør ta i bruk harddisken i selskapet kraftigste Thinkpad-modeller i løpet av sommeren.

;