Superrask SCSI-løsning nærmer seg

SCSI Trade Association er ferdige med spesifikasjonen av Serial Attached SCSI, som skal gi servere betydelig forbedret harddiskytelse.

Spesifikasjonen for Serial Attached SCSI (SAS) ble fullført av SCSI Trade Association i november i fjor. Mens dagens SCSI-løsning er basert på parallell overføring av data, tar SAS i bruk et serielt grensessnitt, noe som vil gjøre det mulig å øke båndbredden betydelig.

SAS har samme elektroniske grensesnitt som Serial ATA (SATA - Serial Advanced Technology Attachment) - noe som betyr at SATA-disker kan kobles til et SAS-grensesnitt, men har langt bedre kapasitet. Blant annet er det mulig å bygge SAS-domener med inntil 4096 fysiske enheter (f. eks harddisker) per SAS-domene. Dette gjøres ved hjelp av forgreningsstykker (expander), som er enkle, virtuelle kretser, hver med støtte for 64 enheter.

Serial ATA

(SATA)

Serial Attached

SCSI (SAS)

Fibre

Channel AL

Ytelse Halv dupleks Full dupleks med link aggregation Full dupleks
1,5 Gb/s

(3,0 Gb/s annonsert)

3,0 Gb/s (ved introduksjon)

(6,0 Gb/s planlagt 2006)

2,0 Gb/s

(4 Gb/s annonsert)

Tilkobling 1 m intern kabel 6 m ekstern kabel 15 m ekstern passiv kabel
1 enhet (fan-out demonstrert) 128 enheter + forgreningsstykker 127 enheter med huber
Kun SATA SAS og SATA Kun Fibre Channel

SAS vil også tilby høyere båndbredde enn dagens SATA-utgave, og ikke minst støtte for lengre kabler. SAS er også laget for å være mer pålitelig og robust enn SATA.

Likevel er det nok Fibre Channel AL (Arbitrary Loop) SAS først og fremst vil konkurrere med. Ikke minst når det gjelder pris ventes det at SAS vil ha et fortrinn. Samtidig støtter SAS på samme måte som Fibre Channel doble porter, noe som både fungerer som en "fail-over"-løsning og gjør det mulig med samtidige send-og-motta-operasjoner.

Selv om Serial Attached SCSI-spesifikasjonen er ferdig, vil det ta litt tid før endelige produkter kommer på markedet. De første evalueringsenhetene ventes å bli tilgjengelige i slutten av 2003, mens full produksjon vil starte i 2004.

Til toppen