FORBRUKERTEKNOLOGI

Superrask «tasting» på berøringsskjerm

Med «Swype» får man virkelig opp farten på virtuelle tastaturer.

Swype er innstilt på «engelsk», og tolker denne raske fingerbevegelsen fra «q» til «k» som ordet «quick». For å skrive et alternativ, for eksempel «quack», hadde fingertuppen sklidd fra «u» til «a» og så til «c», i stedet for fra «u» til «i» og så «c».
Swype er innstilt på «engelsk», og tolker denne raske fingerbevegelsen fra «q» til «k» som ordet «quick». For å skrive et alternativ, for eksempel «quack», hadde fingertuppen sklidd fra «u» til «a» og så til «c», i stedet for fra «u» til «i» og så «c».
21. juni 2010 - 13:56

To erfarne eksperter innen innskriving av tekst med andre hjelpemidler enn tradisjonelle tastaturer og håndskriftgjenkjenning, Clilff Kushler og Randy Marsden, har gått sammen om en ny oppfinnelse, og et selskap med samme navn som oppfinnelsen: Swype.

Marsden er utvikleren bak det virtuelle tastaturet til Windows, som brukes i alt fra mobiltelefoner til spesielle hjelpemidler for funksjonshemmede.

Kushler er medoppfinner av T9 («tekst på ni taster»), en løsning som gjør det raskere å taste tekst på tradisjonelle mobiltelefontastaturer, ved å spå aktuelle ord ut fra de første tegnene som tastes. T9 er standard på mobiltelefoner fra blant annet LG, Nokia, Samsung og Sony Ericsson.

Prinsippet bak Swype (i motsetning til «type») er at man ikke skal løfte fingeren fra tastaturet før man har sveipet over samtlige bokstaver i et ord, selvfølgelig i riktig rekkefølge.

Swype på HTC HD2, under Windows Mobile. Programmet aktiveres med knappen nederst til venstre på det virtuelle tastaturet.
Swype på HTC HD2, under Windows Mobile. Programmet aktiveres med knappen nederst til venstre på det virtuelle tastaturet.

Illustrasjonen øverst viser hvordan man skriver ordet «quick»: Man begynner på «q», og lar fingeren skli over samtlige bokstaver i ordet. Man løfter fingeren først når man kommer til ordets siste bokstav, «k».

Programvarens oppgave er å plukke ut den beste tolkningen med utgangspunkt i alle bokstavene som fingeren sveiper over, i dette tilfellet «qwertyuihgfcvbnjk». Skulle ordboka ha flere ord som svarer til samme «sveip», velger man fra en liste.

Teknologien er beregnet på alle slags virtuelle tastaturer, på både pc-fjøler, nettfjøler, spillkonsoller og mobiltelefoner. Oppfinnerne tenker seg også at den for eksempel kan brukes på fjernkontroller der alle taster er fjernet til fordel for en berøringsskjerm, slik at man kan bruke en kompakt enhet i stedet for et eget tastatur slik tilfellet er for Altibox-brukere i dag.

Swype er opprinnelig utviklet for Windows og Windows Mobile, men skal snart være tilgjengelig også for Android, nærmere bestemt Motorola i1. Bildet til høyre viser Swype på en HTC HD2 under Windows Mobile.

Ifølge oppfinnerne, kan man oppnå langt høyere innskrivingshastighet enn med vanlig bruk av virtuelle tastaturer, fra 40 og helt opp til 50 ord per minutt. Det er fortsatt et godt stykke igjen til hvor fort øvede skribenter kan taste tekst på et tradisjonelt tastatur, men samtidig en vesentlig forbedring. Swype mener 20 til 25 ord er det maksimale man kan oppnå på virtuelle tastaturer som krever at man løfter fingeren mellom hver bokstav. De bygger blant annet på brukerundersøkelser som viser høy frekvens av feiltasting.

I likhet med alle andre løsninger med «prediktiv inntasting» er Swype avhengig av språk. Oppfinnerne har helt fra starten lagt opp utviklingen med tanke på enkel utvidelse til flere språk.

Det oppgis på selskapets nettsider at Swype allerede støtter både norsk og nynorsk, i tillegg til britisk og amerikansk engelsk, samt fransk, tysk, italiensk, spansk, dansk, nederlandsk, svensk og så videre. Se hele listen her.

Det loves at språkstøtten kan tilpasses ulike former for virtuelle tastaturer. Det er viktig, fordi mens et norsk virtuelt tastatur for pc-fjøl inneholder de særnorske bokstavene «æ», «ø» og «å», brukes en annen løsning for å få fram disse bokstavene – og en mengde andre varianter, som «â» og «ë» i det virtuelle tastaturet på mobiltelefoner.

Forretningsmodellen til Swype er foreløpig avhengig av avtaler med produktleverandøren, som sørger for å forhåndsinstallere programvaren til dem som ønsker den.

Det innebærer at mobiltelefonbrukere ikke kan laste ned neon «app». Swype lover at de vil tilby teknologien til nedlasting, men vil ikke si noe om tidsperspektivet de opererer med.

Det oppgis at selve applikasjonen krever 500 til 900 kilobyte, og at en ordbok på 65 000 ord vil ta ytterligere 250 kilobyte. Det er med andre ord ikke snakk om noen «tung» applikasjon.

Algoritmene inneholder ikke bare moduler for å analysere og tolke sveip, og slå opp i ordbok, men også for å rette opp vanlige skrivefeil. Har man Swype innstilt på engelsk, og er innom «e» før «i» i et forsøk på å skrive «friend», vil den korrekte skrivemåten velges.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.