Superraske trådløse hjemmenett skuffer

Trådløse rutere som lover opptil femdoblet fart lever ikke opp til forventningene.

Superraske trådløse hjemmenett skuffer

Trådløse rutere som lover opptil femdoblet fart lever ikke opp til forventningene.

I januar i år vedtok IEEE versjon 2.0 av utkastet til spesifikasjonene for standarden 802.11n, neste generasjon trådløst lokalnett. Da hadde versjon 1.0 av utkastet vært kjent et års tid. I dag tilbyr nær sagt alle aktuelle leverandører – D-Link, Linksys, SMC, Belkin, Netgear, Apple blant annet – «draft»-utgaver av 11n-utstyr.

802.11n skal teoretisk kunne tilby over ti ganger hastigheten til 11g og 11a, og betydelig lengre rekkevidde. Markedsføringen av produktene kan gi inntrykk av fem ganger så stor hastighet og 15 ganger så lang rekkevidde.

Testene som er gjort, både av vår søsterpublikasjon dinside.no/data og av diverse utenlandske publikasjoner, bekrefter at hastighet og rekkevidde er betydelig bedre enn for 11g.

Erfaringene tyder på at man kan forvente hastigheter opptil rundt 80 til 90 Mb/s under gode forhold, og bare en brøkdel av dette under mer normale forhold. Man er med andre ord langt unna en femdobling i forhold til 11g. Belastende anvendelser som streaming av video kan være problematiske med «pre-11n» fordi datastrømmen ikke alltid er tilstrekkelig jevn.

Rekkevidden innendørs kan forventes å være det dobbelte av 11g, ikke femten ganger så stor. På den andre siden: Hvis man skal ha felles lokalnett med naboen, er «pre-11n» et godt valg: Det kan gjerne holde med én gunstig plassert ruter.

Pass selvfølgelig på at 11g på PC-en gir 11g-fart på nedlastinger, uavhengig av om ruteren er 11g eller «pre-11n». Og hvis det er hastigheten på selve Internett-tilgangen som plager deg, hjelper det selvfølgelig ikke å bytte til en raskere ruter i lokalnettet.

    Les også:

Til toppen