BEDRIFTSTEKNOLOGI

Superskjerm til bærbare

Samsung varsler OLED-modeller. På sikt skal teknologien bli allemannseie.

Samsung viste frem denne konsept-modellen med 12,1 tommers AMOLED-skjerm allerede i 2008. Samsung venter å kunne lansere slike produkter i løpet av neste år.
Samsung viste frem denne konsept-modellen med 12,1 tommers AMOLED-skjerm allerede i 2008. Samsung venter å kunne lansere slike produkter i løpet av neste år.
6. sep. 2010 - 13:39

Alle som prøver en OLED-basert skjerm (Organic Light Emitting Diode) merker seg skjermens fortreffelighet. Kontrast, sortnivå og fargegjengivelse er merkbart bedre enn med tradisjonelle LCD-paneler.

OLED er i dag mest brukt i mobiltelefoner, bærbare mediespillere, bilradioer og digitalkameraer. I praksis finner du ikke slike skjermer større enn fire tommer i kommersielt tilgjengelig produkter.

Dette til tross for at større OLED-skjermer helt opp til 20 tommer florerte på diverse teknologimesser for et par år siden. I fjor var innslaget mindre, og under årets CES og IFA var de store OLED-skjermene knapt å oppdrive, ifølge våre kolleger som var til stede.

Noe av bakgrunnen er at LCD-skjermer har blitt såpass billige i produksjon. Produsentene har også slitt med å øke størrelsen på masseprodusenterte paneler. Derfor har også bærbare pc-er med superskjermene latt vente på seg.

Forsinkelsen er ikke i forbrukernes interesse, ettersom OLED har bedre egenskaper enn det du finner i det meste av dagens skjermer.

Samsung begynner imidlertid å levere bærbare pc-er med OLED-skjerm fra og med tredje kvartal neste år.

Det sier markedssjef Kyo Uhm sier til PC För Alla.

Det sørkoreanske selskapet peker dessuten på analyser fra Gartner, som spår at OLED-skjermene vil være mer eller mindre standardutrustning på bærbare innen fem år.

OLED har flere fordeler i forhold til dagens LCD-skjermer, også de såkalte LED-baserte tv-ene. Sistnevnte har i praksis bare fått skiftet ut den kaldkatode-baserte bakgrunnsbelysningen med LED-basert bakgrunnsbelysning. Også dette fører til bedre bilde, men ikke like dramatisk forbedring som det OLED skal kunne tilby.

OLED-skjermene har ikke bakgrunnsbelysning. I stedet er hver enkelt piksel i matrisen selv i stand til å lyse i ulike farger. Dermed kan skjermene lages enda tynnere og lettere. De trekker dessuten langt mindre strøm.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.