Supert alternativ til MS Office

Star Division har nå lagt privatutgaven av kontorstøttepakken StarOffice 5.0 gratis tilgjengelig på selskapets nettsted. Produktet leveres til fire forskjellige operativsystemer og er et verdig alternativ til Microsoft Office.

Det tyske selskapet StarOffice begynte nylig å tilby StarOffice 5.0 Personal Edition for gratis nedlasting fra selskapets nettsted. Tilbudet gjelder kun ikke-kommersielle brukere og inkluderer kun den begrensede dokumentasjonen som følger programvaren.

Programsuiten, som er betydelig mer integrert enn Microsoft Office, finnes til en rekke plattformer, men gratisutgaven tilbys nå kun til Windows, OS/2, Linux for Intel-plattformen og Solaris for Sparc og Intel. Vi testet Windows-utgaven, primært for å gjøre en liten sammenligning med Microsoft Office.

StarOffice er et alt for omfattende produkt til at vi kan gå i detalj i én artikkel, det vil også ta lang tid å teste alle funksjoner og egenskaper. Denne artikkelen vil derfor kun reflektere vårt førsteinntrykk av pakken.

Filen man i første omgang må laste ned, er på drøye 53 MB. Dette vil selvsagt ta en evighet (les tre og en halv time med 33,6 KB modem og ideelle forhold), men det kan være verdt det.

For StarOffice 5.0 Personal Edition er et virkelig omfattende produkt. Det består av en rekke delapplikasjoner, som til sammen dekker arbeidsoppgaver og dokumenttyper som tekstbehandling, regneark, presentasjoner, databaser, vektorbasert grafikk, tidsplanlegging, e-post, nyhetsgrupper og surfing på weben.

Når man starter opp StarOffice 5.0 for første gang, oppdager man at man har fått en ny oppgavelinje og startknapp. Med unntak at av litt annen design og flere alternativer i menyene til startknappen, fungerer kontrollene som normalt. Det er selvsagt mulig å skru av denne funksjonen.

StarOffice er rask å arbeide med, selv om en del ting er litt uvant. Dokumentasjonen er som nevnt ikke så veldig omfattende, men ved hjelp av søk etter stikkord finner man fram til det meste man lurer på, i hvert fall det grunnleggende. Brukere med liten erfaring med Microsoft Office eller lignende produkter kan likevel få problemer med å forstå de enkelte egenskapene og vi vil nok anbefale disse om å skaffe en bedre dokumentasjon, eventuelt forhøre seg på forskjellige nyhetsgrupper.

StarOffice har i de fleste tilfeller ingen problemer med å lese eller skrive Office 97-dokumenter. Dette er særdeles nyttig, siden MS Office-formatene er svært utbredt. Riktignok er det enkelte spesielle funksjoner i dokumentene som ikke fungerer, men de hører ikke blant det de fleste bruker til daglig. Er man virkelig avhengig av å lese det som mangler, kan man også laste ned en framviser av dokumentformatet. Microsoft tilbyr slike framvisere for Excel og Word gratis på sitt nettsted.

Grensesnittet i StarOffice er selvsagt ingen kopi av Microsoft sitt. Til venstre på skjermen kan man få opp en slags utforsker hvor man kan opprette de forskjellige typene dokumenter pakken støtter, e-post- og nyhetsgruppekontoer, i tillegg til at man kan navigere rundt i maskinens filsystem, se snarveier til filer og kataloger tilknyttet StarOffice eller se bokmerkene til den innebygde nettleseren. Klikker du her, kan du få se et bilde av grensesnittet i StarOffice.

Etter en relativt kjapp gjennomgang av alle delene av programsuiten, fant vi ikke noe spesielt som vi direkte mislikte. Støttefunksjoner som hjelper deg gjennom opprettelsen av databaser, spesielle regneark og annet er også inkludert, selv om utvalget foreløpig ikke er så stort som for MS Office. En ting vi likevel savner, men som skal komme i løp av relativt kort tid, er en norsk ordliste. Foreløpig må man klare seg med for eksempel engelsk eller svensk.

StarOffice ser ut til å være et svært gjennomført og godt produkt og vil kunne være en seriøs konkurrent til Microsoft Office hvis produktet blir mer kjent, ikke minst blant private brukere som kan laste det ned gratis. Men også på bedriftsmarkedet bør StarOffice kunne bli et utbredt produkt, ikke minst fordi det finnes til så mange plattformer. For i tillegg til operativsystemene nevnt over, vil StarOffice 5.0 også komme i utgaver for MacOS og Java. Den sistnevnte skal kunne kjøres på enhver maskin som har en virtuell Java-maskin, noe de fleste har i dag. De kommersielle brukerne må riktignok betale opptil 40 dollar for StarOffice, men dette er likevel langt mindre enn hva Microsoft Office koster.

For å kunne laste ned den frie utgaven av StarOffice 5.0, må brukerne registrere seg og motta en brukerkode. Dette er gjort på få minutter. Peker til Star Divisions nettsted finner du til høyre.