BEDRIFTSTEKNOLOGI

Supertynt batteri lades på sekunder

Nec har utviklet et oppladbart og bøyelig batteri som kan bygges inn i blant annet smartkort og RFID-enheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2005 - 11:02

Nec annonserte denne uken at selskapet har lykkes i utviklingen av et svært tynt, bøybart batteri som kan lades opp på 30 sekunder. Selskapet ser for seg at batteriet vil kunne brukes i blant annet smartkort og intelligent papir.

Det nye batteriet, Organic Radical Battery (ORB), benytter en type plast som kalles organisk radikalpolymer, som katode. Den har en stabil radikal i molekylstrukturen. Ladingen i batteriet skjer gjennom en redoks-reaksjon (reduksjons-oksydasjon) i den radikale regionen.

Organisk radikalpolymer antar en elektrolyttgjennomtrengende geltilstand, noe som er årsaken til at det oppladbare batteriet er så bøyelig. Nec opplyser at elektrodereaksjonen til dette stoffet er svært rask, og at de støttende saltene migrerer uten problemer gjennom polymer i geltilstanden. Dette resulterer i lav motstand mot ladereaksjonen og en ladetid på mindre enn 30 sekunder.

    Les også:

Batteriet skal også være miljøvennlig - det inneholder ikke skadelige tungmetaller som kvikksølv, bly eller kadmium.

Strukturen til ORB er 300 mikrometer tykk, og batteriet har en energitetthet på omtrent 1 mWh per kvadratcentimeter. Ifølge Nec betyr dette at hvis et slikt batteri skal brukes i en aktiv RFID-enhet, vil kunne drive enheten i flere titalls timer før det må lades på nytt.

Nec forventer at selskapets nye batteri vil bli mye brukt i framtiden for å drive alle typer små, allestedsnærværende terminaler.

Selskapet har vist fram batteriet denne uken under selskapets egen iEXPO 2005-utstilling i Tokyo.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.