Support og enkelhet sentralt i Microsofts Ajax

Microsoft er snart klar med flere verktøy for å lage Ajax-applikasjoner. Her er hva de lover:

Support og enkelhet sentralt i Microsofts Ajax

Microsoft er snart klar med flere verktøy for å lage Ajax-applikasjoner. Her er hva de lover:

Microsoft annonserte mandag kveld at selskapets ASP.NET Ajax-pakke er kommet i en beta 2. Lanseringsversjonen skal bli klar før året er omme. Pakken består foreløpig av ASP.NET Ajax Extensions, som er serverdelen av pakken, og Microsoft Ajax Library, som er klientdelen, og som skal være uavhengig av hva slags webserver som benyttes.

I tillegg kommer ASP.NET Ajax Control Toolkit og Ajax Futures.

Keith Smith, senior produktsjef for webutviklingsverktøy i Microsoft, forteller til digi.no at Ajax Control Toolkit er en shared source-basert samling av webkontroller for Visual Studio som er fullstendig drevet av fellesskapet. Dette er tilgjengelig fra Microsofts Codeplex-nettsted.

- Vi kan ikke bygge alt. Opprinnelig var det 13 kontroller. I dag er det 28, men vi forventer at dette raskt vil stige til et hundretalls kontroller. I tillegg kommer det kommersielle kontroller fra tredjepartsleverandører som har dette som forretningsområde, sier Smith.

Ajax Futures er en kommende pakke med mer avansert funksjonalitet som ennå ikke har funnet veien inn i Extensions, men som vil inkluderes der så snart det blir ferdig. Ajax Futures er nå tilgjengelig i en CTP-utgave (Community Technology Preview).

Han forteller at det er selskapets kunder som nå har fått øynene opp for mulighetene Ajax gir, og som ønsker å lage slike løsninger uten å måtte være eksperter på blant annet JavaScript, og som samtidig er basert på selskapets eksisterende plattform.

    Les også:

- Vår utfordring er å tilby verktøy til utviklere som gir den opplevelsen brukerne krever, sier Smith. Han understreker at selv om verktøyene gjør det enkelt å lage Ajax-baserte webapplikasjoner, hindrer de ikke mer avanserte JavaScript-utviklere å få tilgang til den underliggende koden. Det vil også tilbys verktøy, blant annet for debugging, som skal dekke denne gruppens behov. Mer vil bli tilgjengelig i Orcas, den neste utgaven av Visual Studio. Denne kan trolig ventes i 2007.

Microsoft Ajax-løsning skal være kompatibel med de vanligste nettleserne. Støtte for Safari ble inkludert i den nyeste utgaven. Fra før støttes blant annet nyere utgaver av Firefox og Opera, i tillegg til Internet Explorer 6 og nyere, selvfølgelig.

Løsningene som genereres skal være laget i henhold til ECMAScript. På spørsmål om løsningene også i framtiden vil støtte alle moderne nettlesere, svarer Smith at det er hovedprioriteten, men at man ved behov kan komme til å legge til funksjonalitet som ikke støttes av alle.

- Vi vil arbeide tett med konkurrentene for å gi dem de nødvendige grensesnittene for å inkludere slik funksjonalitet. I de tilfeller hvor nettlesere ikke støtter funksjonaliteten, kan man, hvis ting struktureres på riktig, sørge for at brukeropplevelsen degraderes på en elegant måte, sier Smith.

En rekke av Microsofts konkurrenter har gått sammen om å danne OpenAjax Alliance. Microsoft er foreløpig ikke medlem og skal ikke ha avgjort om så vil skje. Smith sier at mens de øvrige medlemmene fokuserer på spesielle deler av en Ajax-løsningen, tilbyr Microsoft alle deler i denne plattformen - nettleser, utviklerverktøy, webserver også videre. Smith mener dette gjør at Microsoft har en del andre behov enn de andre, og at selskapet er avhengige av at de andre kommer det i møte.

- Microsofts forpliktelser er først og fremst overfor selskapets kunder, understreker han.

Når selskapet slipper ASP.NET Ajax vil Microsoft anse den som egnet for virksomhetskritiske applikasjoner og tilby kundene 24/7 support.

På spørsmål om ikke Microsofts nye fokus på Ajax og webapplikasjoner vil gjøre i hvert fall sluttbrukerne mindre avhengige av både Windows-applikasjoner og Windows i det hele tatt, sier Smith at det nok ikke vil være tilfellet. Han mener det fortsatt er mye man ikke kan gjøre i en nettleser, for eksempel 3D og former for multimedia.

Smith mener at om ti år vil ingen lenger snakke om Ajax.

- Det vil være en selvfølge i webapplisjoner, slik SSL er i sikre webløsninger i dag, sier han.

Til toppen