Surf deg til Auschwitz

Unn deg en stille stund til ettertanke på web. Det kan være sterkt nok det.

Unn deg en stille stund til ettertanke på web. Det kan være sterkt nok det.

Jeg har aldri likt å surfe på nettet. Surfing er noe jeg gjør på vannet. Om sommer'n. Når sola skinner, bølgene suser og Beach Boys synger.

Internett derimot er noe jeg gjør på kontoret, på jobben og hjemme. Om det regner eller snør er klinkende likegyldig. Jeg bruker nettet flere timer daglig, men jeg surfer ikke.

Hvis for eksempel en MMI-mann ringte meg nå og spurte om jeg ville delta i et intervju og jeg svarte ja og han spurte om jeg hadde Internett hjemme og jeg svarte ja igjen og han så spurte meg hvor lenge det er siden jeg surfet på nettet, ville jeg være fristet til å svare flere måneder, fordi jeg hverken surfer meg til nettbanken for å betale regninger eller hit til digi.no.

Men det ville ikke være sant.

For jeg surfet faktisk rundt på nettet akkurat nå for en halv time siden. Jeg surfet meg fra yahoo's picks of the week og rett til Auschwitz, Birkenau, Buchenwald, Dora-Mittelbau, Ravensbruck, Sachsenhausen, Theresienstadt og Treblinka.

Images for Reflection, som er laget av amatørfotografen Scott L. Sakansky, ga meg akkurat hva navnet lover - bilder til refleksjon, til ettertanke. Og det ble en så annerledes Internett-opplevelse at jeg tenkte jeg skulle fortelle deg om den.

På nettstedet finnes det bare bilder. Stille bilder. Ikke de bildene jeg hadde i hodet fra før av når noen sa konsentrasjonsleir. Men rett og slett bilder av leirene slik de ser ut i dag. Det ble sterkt nok for meg.

Sterkere enn "Schindlers liste".

Til toppen