Surf som det var 1999

Nå kan du surfe nettet med gamle nettlesere.

Surf som det var 1999
IT-bransjens nettavis anno 1997 i NCSA Mosaic 2.7b6 på Linux. digi.no ble for øvrig lansert allerede året før som Norges første rene nettavis. Bilde: Skjermdump

At du kan se på arkiverte nettsider via Internet Archive er en kjent sak. Da ser du gamle nettsider i en moderne nettleser.

Om du vil ha en mer autentisk opplevelse, finnes det en tjeneste som ikke bare viser deg gamle sider, men også presenterer den gjennom en emulert nettleser som er typisk for perioden.

Surf gamle sider med gamle nettlesere

Oldweb.today lar deg velge mellom en rekke eldre nettlesere, som for eksempel NSCA Mosaic 2.2, Netscape 3.04 eller Internet Explorer 4.0. Du kan også velge mellom Windows- Macintosh-, og Linux-utgaver av nettleserne.

Så taster du inn en nettadresse, og laster inn en utgave fra valgfri dato.

De gamle nettsidene kommer fra flere kilder, som Internet Archive, Rhizome Webenact, Stanford Web Archive og andre.

Opplevelsen føles ganske autentisk, ettersom det tar en stund å laste inn nettsidene. Det er trolig mest av alt en bieffekt av at nettsiden antakelig har mye trafikk etter å ha blitt omtalt i flere medier det siste døgnet.

Vår erfaring er at den virtuelle nettleseren ikke registerer at vi bruker musen i Chrome, men fint lar seg bruke om vi heller laster den inn på en enhet med trykkskjerm. Det fungerer å bruke musen i Edge på Windows 10.

Prøv gamle operativsystemer

Om denne tjenesten ikke tilfredsstiller alle dine nostalgiske behov, finnes det andre muligheter for å gjøre det hele litt mer autentisk: Å kjøre gamle operativsystemer i nettleseren.

  • PCJS.org er en nettside som lar deg emulere en rekke klassiske IBM-PC-er, med forskjllig programvare, inkludert Windows 1.0.
  • Jamesfriend.com.au emulerer en Mac Plus med Mac OS 7 fra 1991. Her finner du også en PC med Windows 3.0, og spill som Monkey Island og Wolfenstein.
  • Virtualdesktop.org har også en rekke klassiske operativsystem, fra Windows 95 Mac OS 8.6, men tilbyr ikke full funksjonalitet.
  • ajf.me har også en Windows 95-emulator, som er treg men ser ut til å tilby en ganske autentisk opplevelse så lenge emulatoren ikke stopper opp.