Surr om anbud

- Jeg opplever ikke at vi har vært med på en anbudsrunde, sier Guy Markussen i Feedback som kommentar til arbeidsgruppens mening om at det har vært en slags anbudsrunde på verifiseringen av nettstatistikk.

Arbeidet med å komme fram til felles standarder for måling av trafikk på norske internetttjenester har ikke gått fullstendig smertefritt, som digi.no tidligere har skrevet om (se pekere til relaterte artikler). Hvem som skal få oppdraget med å utføre selve målingen og å verifisere tallene til den felles målingen, har blitt redusert til tre kandidater på den tekniske siden og to kandidater på verifiseringssiden.

På verifiseringsarbeidet er det Norsk Gallup og Markeds- og mediainstituttet (MMI) som er valgt ut, og andre selskap som Feedback og Scan-Fact har ikke blitt invitert på noen anbudsrunde, selv om arbeidsutvalget opprinnelig snakket om å gjøre akkurat det.

Statistikkutvalget skulle prøve ut to ulike løsninger i første omgang; En fra Feedback og en fra Scan-Fact. Feedbacks program Netcheck hadde aldri tidligere blitt testet ut på så store nettsteder som SOL og klarte blant annet ikke den store trafikkbelastningen. Scan-Fact ville ikke forhaste seg, og ville vente med å teste ut Quick-log-in før man var sikker på at systemet kunne håndtere trafikken.

- Det stemmer ikke at Feedback ikke har vært med på anbudsrunde, de har vært inne i bildet flere ganger. Mange flere aktører enn Feedback også. Feedbacks løsning ble testet på flere nettsteder i tillegg til SOL, og det holdt ikke mål, verken sikkerhets- eller kapasitetsmessig. Systemet svarte ikke til forventningene, sier kommunikasjonsdirektør Lasse Gimnes i Scandinavia Online (SOL) til digi.no om hvorfor ikke andre enn Norsk Gallup og MMI nå er med i "finalerunden".

Avdelingssjef Guy Markussen, i Feedback tar til etterretning at det likevel ikke blir en anbudsrunde på statistikkmålingene.

- Jeg har sett i media at de har sagt at det ikke blir en anbudsrunde og tar det til etterretning. Jeg opplever forøvrig ikke at vi har vært med på en anbudsrunde, sier Markussen om uttalelsene fra Gimnes til digi.no om at det allerede har vært avholdt en slags anbudsrunde for de aktører som eventuelt er aktuelle som partnere på verifisering av nettstatistikker.

Markussen vil ikke kommentere spørsmålet om Feedback føler seg snytt, men holder fast ved at "det gikk fram at det skulle innkalles til en anbudsrunde blant selskapene".

- Vi holder kontakt med arbeidsgruppen, men vil ikke foreta oss noe utover det, sier han.

- Hvor viktig er denne avtalen?

- Den er selvfølgelig veldig viktig, det er det ikke tvil om. Nå er et eget system utviklet, og det er viktig for de som skal rapportere at de kan gå god for det, sier Markussen, som innrømmer at Feedback nok synes de burde være med i finalerunden på lik linje med Norsk Gallup og MMI

- Det er klart vi føler at vi burde vært med i den siste runden. Vi føler at dette er ny runde i forhold til det som var i vår. Men arbeidsgruppen har tatt sine valg, så det får vi ta til etterretning. Vi ønsker også at det skal være en felles måleenhet, og det er viktig at det kommer en løsning, selv om vi selvfølgelig hadde ønsket å få den jobben, sier Markussen.

Til toppen