Suse Linux i mange varianter

Novell leverer OpenSuse til allmennheten, men beholder både salgs- og abonnementsutgavene.

Novell leverer OpenSuse til allmennheten, men beholder både salgs- og abonnementsutgavene.

I forkant av Linuxworld i San Francisco, synes det klart – ut fra en mengde lekkasjer – at Novell vil fortsette å tilby Suse Linux i abonnementsversjon («Enterprise») og i salgsversjon («professional») parallelt med at man overgir en egen variant, OpenSuse, til åpen kildekodefellesskapet.

Det gikk rykter om at Novell ville oppgi salgsversjonen Suse Linux Professional som eget produkt, men det benektes av Novells teknologidirektør Marcus Rex overfor CBROnline.

I motsetning til Red Hat, mener Novell at det er behov for alle tre ordninger i markedet, altså både salg i standard pakker, abonnementsordning med support til bedrifter, og en fullverdig gratisversjon. OpenSuse markerer Novells erkjennelse av behovet for en gratisversjon i tillegg til de to andre. Red Hat, derimot, gir brukerne bare valget mellom abonnement og gratisutgave.

Den nye OpenSuse vil omfatte både det grunnleggende operativsystemet, og tillegg som Java, Flash, Real, Adobe og fonter. Brukerne av OpenSuse vil ha gratis tilgang til YaST Online Update, på linje med brukerne av Suse Professional, forklarer Novells markedsdirektør Greg Mancusi-Ungaro til NewsForge.

    Les også:

Til toppen