Suveren vinner i ny nettlesertest

Én nettleser gjør det langt bedre enn de andre i Futuremarks ytelsestest.

Suveren vinner i ny nettlesertest

Én nettleser gjør det langt bedre enn de andre i Futuremarks ytelsestest.

Futuremark kom i forrige uke med en ny ytelsestest, Peacekeeper. Dette er et gratis, nettbasert verktøy for å måle og sammenligne ytelsen til nettlesere. Foreløpig er det en betaversjon av Peacekeeper som er tilgjengelig.

Det finnes etter hver ganske mange ytelsestester for nettlesere. Flere av disse er laget av nettleserleverandører og er kanskje ikke helt upartiske. De fleste testene måler først og fremst JavaScript-ytelsen. Det gjør også i hovedsak også Peacekeeper. Sånn sett er den et supplement til de øvrige.

Peacekeeper fokuserer på fem ulike hovedområder i testingen. Dette er behandling av datastrukturer, DOM-opersasjoner, analyse og behandling av tekst, presentasjon og modifisering av HTML-elementer og skalering av animering av bilder, samt et eksempel tatt fra "virkeligheten" som blant annet innebærer verifisering av sjekknummer, samt lasting, søk og sortering av større datasett.

Peacekeeper lagres resultatene på nettet, noe som gjør det enkelt å sammenligne resultatene fra tester gjort på den samme maskinen. Den samme, unike URL-en brukes i alle nettleserne som testes.

digi.no har kjørt testene på en PC som er i daglig bruk. Maskinen kjører Windows XP SP3 og har en trekjernet AMD-prosessor og 4 gigabytes med DDR3-minne.

Vi har skrudd av det aller meste av programvare under testingen. Et unntak var antivirus-programmet fra AVG. Alle testene, bortsett fra testen av IE8 RC1, er kjørt under samme arbeidsøkt. Installasjonen av IE8 krever omstart.

I tillegg til IE8 RC1, har vi testet de nyeste, lanserte utgavene av Firefox, Opera, Chrome og Safari. Vi har også testet betaversjonen av Safari 4, Firefox 3.1 beta 3, Opera 10 alpha og den absolutt nyeste utgaven av Chrome 2.

Testingen viser at betautgaven av Safari 4 ligger helt på topp, med et stort forsprang på de andre. Chrome, som er basert på samme presentasjonsmotor, er nettleseren som kommer nærmest.

Testen viser at samtlige nettlesere vil bli betydelig raskere i neste versjon. Men selv om IE8 er betydelig raskere enn IE7, kommer nettleseren fra Microsoft, som trolig blir lansert denne uken, mye dårligere ut enn samtlige av de andre nettleserne som for lengst har blitt lansert.

Safari 4 gjør det best i den nye ytelsestesten fra Futuremark.
Safari 4 gjør det best i den nye ytelsestesten fra Futuremark.

Alle kan enkelt teste Peacekeeper på egenhånd. Den er tilgjengelig her.

Til toppen