BEDRIFTSTEKNOLOGI

Suveren vinner i Savage4-klassen

digi.no har testet tre forskjellige grafikkort basert på S3s Savage4 grafikkbrikke. Selv om kortene har mye felles, er det ett kort som er mye raskere enn de andre.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 1999 - 15:28

Savage4-brikken som S3 lanserte for omtrent et halvt år siden, markedsføres som en brikke for rimelige grafikkort med bedre enn middels ytelse. Brikken støtter både PCI og AGP opptil 4X. Normalt brukes en 125 MHz-utgave av Savage4 sammen med PCI-grensesnittet og en 143 MHz-utgave sammen med AGP. Brikken støtter opptil 32 MB med grafikkminne, har en 300 MHz RAMDAC (Random Access Memory Digital to Analog Converter), teksturkomprimering og maskinvarestøtte for DVD.

Vi har testet tre forskjellige Savage4-baserte grafikkort. Alle kortene hadde AGP-grensesnitt og 32 MB med minne.

Creative Labs 3D Blaster Savage4 :

Creative Labs 3D Blaster Savage4. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Creative Labs 3D Blaster Savage4. Foto: Harald Brombach

Creative Labs var så vidt vi vet den første skjermkortprodusenten som tok i bruk Savage4. Creative Labs er kjent for å være tidlig ute med å benytte nye grafikkbrikker, men dessverre virker det ofte som om selskapet med fordel kunne ha lagt mer arbeid i å fintune kortet. Sammenlignet med de to andre Savage4-kortene har kortet fra Creative Labs middels ytelse, både på 2D- og 3D-grafikken.

Ellers er 3D Blaster Savage4 godt utstyrt i forhold til prisen. Oppløsninger på 1920x1440 punkter med 32 bits fargedybde både i 2D- og 3D-modus burde tilfredsstille de fleste, men dessverre greier ikke kortet høyere oppløsninger enn 1280x1024 hvis brukeren også vil ha servert en vertikal oppfriskningsfrekvens som er behagelig (75 Hz).

Den veiledende prisen ligger på 1495 kroner.


Hercules Terminator Beast 99:

Hercules Terminator Beast 99. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Hercules Terminator Beast 99. Foto: Harald Brombach

Dette er testens mest usikre kjøp, hvis du i det hele tatt får tak i kortet. Mye tyder nemlig på at Hercules er i ferd med å slå seg selv konkurs. Ansatte ved Hattelco, distributøren som lånte oss Hercules-kortene, forteller at dette foreløpig bare er rykter, men at ryktene trolig er sanne. Ikke minst fordi det nærmest er umulig å få kontakt med selskapet.

Så til kortet. Det ser for oss ut som om Hercules hadde stoppet opp i utviklingen av drivere allerede før vi fikk dette kortet. Driveren som fulgte med var en betautgave. Nye drivere var ikke tilgjengelig på selskapets nettsted. Likevel, installasjonsrutinen var den peneste vi har sett. Den består av en eksekverbar fil som helt automatisk går gjennom alle de forskjellige punktene som installasjonen av driverne til "plug-and-play"-kort normalt krever. Det var bare å lene seg tilbake og vente til programmet hadde gjort seg ferdig og så la Windows startes på nytt. Hvorfor kan ikke alle driverinstallasjonsrutiner være slik?

Kortet har for øvrig omtrent de samme spesifikasjonene som Creative Labs-kortet, men med TV-utgang i tillegg. Likevel henger Terminator Beast 99 en del etter ytelsesmessig og er det svakeste kortet i testen i så måte. Svært mye tyder på at det er de uferdige driverne som er årsaken til dette.

Nå er det ikke sikkert at disse driverne noen sinne vil bli oppdatert. digi.no kan derfor ikke anbefale noen å kjøpe dette kortet med mindre Hercules kommer ut av dvalen det har befunnet seg i de siste ukene. Inntil da, velg noe annet.

Veiledende pris er 1587 kroner, det dyreste av de tre Savage4-kortene i testen.

Diamond Stealth III S540: 

Diamond Stealth II S540. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Diamond Stealth II S540. Foto: Harald Brombach

Diamond har levert det tredje Savage4-baserte kortet vi testet. Dette kortet imponerte stort, ikke minst etter å ha testet de to foregående. Faktisk trodde vi først ikke på resultatene i ytelsestesten, men etter å ha fått samme resultat gang på gang, skjønte vi at her har Diamond gjort et godt stykke arbeid. Kortet lå faktisk temmelig jevnt med Diamonds Riva TNT2-kort i flere av ytelsestestene. Likevel, driverne til Stealth III S540 har noen alvorlige svakheter. Kortet greide overhodet ikke å gjennomføre q3testdemo1-testen i Quake3Arena. q3testdemo2 gikk derimot glimrende. Riktignok er ikke Quake3Arena noe offisielt produkt ennå, men det er lite som tyder på at krasjen skyldes spillet.

Diamond-kortet benytter Pro+-utgaven av Savage4-brikken. Dette er utgaven av grafikkbrikken som arbeider med høyest hastighet, både internt og mot minnet. Dette er nok en av årsakene til at kortet har høyere ytelse enn de andre Savage4-kortene. Men historisk sett har Diamond vært flinke til å lage effektive drivere.

Veiledende pris for Diamond Stealth III S540 er 1218 kroner. Det gjør at kortet trolig er et av de beste kjøpene du kan gjøre i dag. I hvert fall hvis Diamond får fikset de irriterende inkompatibilitetsproblemet driverne har med deler av Quake3Arena.

Les videre: Testens to outsidere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra