SV ber om redegjørelse for overvåkning

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (bildet) krever at justisminister Hanne Harlem redegjør for Stortinget om overvåkningssamarbeidet mellom etterretningstjenesten, Politiets overvåkningstjeneste, sikkerhetsstaben ved Forsvarets overkommando og 15 bedrifter.

SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland sendte fredag brev til justisminister Hanne Harlem, og krever at det blir gjort rede for situasjonen innen overvåknings- og etterretningstjenesten.

Dette kommer etter avsløringen i digitoday.no om samarbeidsprosjektet mellom Forsvarets etterretningstjeneste (FO/E),Forsvarets Overkommando Sikkerhetsstaben (FO/S) og Politiets Overvåkningstjeneste.

Dette samarbeidet inkluderte 15 større norske bedrifter.


I brevet til justisministeren skriver Langeland at det ikke er naturlig at offentlige instanser samarbeider med private bedrifter om sikkerhet på nettet. - Men det er imidlertid et behov for større åpenhet og klarere retningslinjer for denne virksomheten, skriver Langeland.

Langeland etterlyser også en redegjørelse fra minsteren om det såkalte Echelon-systemet, et globalt system som skal overvåke all kommunikasjon- om ønskelig. Langeland mener at justisministeren må redegjøre for hvilken forbindelse Norge har til dette overvåkningssystemet.


Langeland er ikke den eneste politikeren på Stortinget som har bedt om åpenhet rundt norsk overvåkning- og etterretning. Det samme har Odd Einar Dørum krevd.


Ingen i Justisdepartementet kunne kommentere brevet fredag formiddag.

Til toppen