ANALYSER

Svært mye Java og Apple

Mest lest på digi.no i 2013.

Saker om Java og Apple dominerer i listen over de mest leste sakene på digi.no i 2013. Men ingen av sakene på topplisten handler i særlig grad om begge deler.
Saker om Java og Apple dominerer i listen over de mest leste sakene på digi.no i 2013. Men ingen av sakene på topplisten handler i særlig grad om begge deler.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. jan. 2014 - 10:11

Selv om avsløringene til varsleren Edward Snowden uten tvil var det største sakskomplekset for digi.no i fjor, er ingen av disse sakene blant de ti mest leste på digi.no. En del av forklaringen er at mange av disse avsløringene har blitt dekket av stort sett alle nyhetsmedier. En annen årsak kan være at det rett og slett har blitt for mange saker. Det er kanskje grenser hvor lenge og mye man kan skrive om ett tema – uansett hvor viktig det er – før mange av leserne går lei.

Listen over de ti mest leste sakene på digi.no i 2013 viser likevel at det er noen temaer som blir mye lest uansett, nemlig Java-problematikk, inkludert BankID, og selvfølgelig Apple.

  1. Den aller mest leste saken på digi.no var en ganske ordinær sak fra juni om viktige sikkerhetsoppdateringen til Java. Vi kan likevel bemerke om at antagelsen i første avsnitt ikke holdt mål. Det er nå 168 dager siden forrige nulldagssårbarhet i Java ble kjent.
  2. Java er også temaet i saken på andre plass, som ble skrevet i april. Den handler om BankIDs planer om en Java-fri løsning. Mange pc-brukere har Java installert på pc-en kun for å kunne bruke BankID, samtidig som at Java-installasjonen ble ansett som en betydelig risiko å ha installert på pc-en. Dette har nok endre seg noe siden da, men en Java-fri BankID-løsning kan likevel ventes i år.
  3. Apples forhold til pressen er tema i fjorårets tredje mest leste sak på digi.no. En norsk Apple-ansatt kunne ikke holde foredraget sitt under en større konferanse i Oslo dersom digi.no var tilstede. Vi valgte derfor å holde oss unna – en avgjørelse som ble svært omdiskutert i kommentarfeltet.
  4. Apple er også temaet i den fjerde mest leste saken, nærmere bestemt selskapets operativsystemer og deres manglende toleranse for visse tegnkombinasjoner på blant annet websider og tekstmeldinger. Disse tegnene fikk applikasjonene til å krasje og til dels å forbli umulige å starte igjen. En del lesere benyttet derfor anledningen til å inkludere disse tegnene i kommentarer til artikkelen. Redaksjonen slettet selvfølgelig disse så raskt vi kunne.
  5. Saken på femte plass handler om en nettlesersårbarhet som gjorde det mulig for angripere å fylle opp harddisken til brukere av 64-bits nettlesere med søppeldata. Ingenting tyder på at sårbarheten, som først ble omtalt i februar, har ført til noen større problemer.

  6. Den sjette mest leste saken var rett og slett bare et forvarsel til BankID-saken på andre plass. Java-fri BankID er et tema mange interesserer seg for.
  7. En drone, eller i alle fall et ubemannet helikopter med kamera, var temaet i saken på sjuende plass. En kvinne på Majorstua varslet Datatilsynet og hevdet at dronen tilhørte Google, noe som ble avvist av selskapet. Trolig dreide det seg om et leketøy eller et quadrokopter på oppdrag fra en eiendomsmegler. Sakens opprinnelige tittel ble ganske omdiskutert siden ikke alle la merke til at ordet «Google-drone» var oppgitt med hermetegn.
  8. Mange ville også lese saken om hvordan kodelåsen til iOS 7 kunne låses opp av uvedkommende ved hjelp av en forholdsvis enkel oppskrift. Oppdagelsen ble gjort bare timer etter at den nye versjonen av operativsystemet ble gjort tilgjengelig. Apple fjernet sårbarheten etter en knapp uke.
  9. Sliter du med dårlig mottak med mobiltelefonen, kan det skyldes at telefonen har en dårlig antenne. Dette var temaet i saken på niende plass. En dansk forsker påpekte at mange nyere mobiler har betydelig dårligere antenne enn eldre mobiler.
  10. Saken på tiende plass er under en måned gammel. Den handler om The Pirate Bay og hvordan fildelingstjenesten skal gjøre seg uavhengige av domenenavn. Dermed kan det bli vanskeligere for justismyndigheter og rettighetsaktører å sperre tilgangen til tjenesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.