BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Svært unorsk

Norskamerikaner og systemarkitekt i Digitals halvlederdivisjon, sier at rettsaken mot Intel er et svært unorsk fenomen, og må ses på som et særegent utslag av amerikansk forretningspraksis.

22. mai 1997 - 17:52

Digitals søksmål mot Intel fikk mange til å sperre øynene opp. Intel er saksøkt for ulovlig bruk av ti patenter, og Digital krever i tillegg til et erstatningsbeløp blant annet at produksjonen av Pentium må stoppes. Systemarkitekt i Digital, Trygve, Fossum som har vært med på å utvikle Alpha-prosessoren, betrakter likevel saken som en naturlig del av praksisen i bransjen.

- Det er svært unorsk at konkurrenter saksøker hverandre på denne måten, men det må ses på som en del av forretningspraksisen i USA, sier Trygve Fossum til digi. Han innrømmer at han selv og sine nærmeste kolleger ikke har engasjert seg særlig i saken.

- Selv om det dreier seg om arkitektur-patenter, anser jeg ikke dette for å være en ingeniørs anliggende, sier Fossum som påpeker at bransjen blant ingeniørene er å betrakte som svært etisk.

- En tidligere medarbeider hos Intel har kontor ved siden av meg, men vi prater aldri om arbeidet han gjorde hos Intel, sier Fossum.

Digital versus Intel - mer enn en rettssak

Digitals Alphaprosessorer er basert på et enklere instruksjonssett enn Intel-prosessorene. Instruksjonssettet er dessuten på 64 biter per instruksjon. Intel har et 32 biters system. I praksis betyr dette at Alphabrikkene ikke uten videre kan benyttes i en vanlig PC, noe som betyr at volumet på Alphaprosessorene hittil har vært noe begrenset. Totalt sett har Alpha omtrent to prosent av det totale prosessormarkedet, men Digital jobber iherdig med å utvide prosessorens nedslagsfelt og da spesielt på NT plattformen. Løsningen som hittil har vært benyttet, er konverteringsprogrammet FX32 som konverterer 32 biters kode til 64 biter. Til tross for at denne løsningen er svært rask, har den ennå ikke blitt noen stor suksess. En ny stor mulighet er riktignok like om hjørnet; rundt nyttår kommer den første versjonen av NT basert på 64 biters teknologi, og Digital har samarbeidet med Microsoft for å utvikle operativsystemet med tanke på Alphabrikkene.

Fra 64 biters versjonen av NT kommer på banen, vil det trolig ta opptil flere år før Intel kommer med sin første 64 biters prosessor (Merced), og Digital vil dermed få et solid forsprang på Intel. Det store spørsmålet for Digital er om brukerne er villige til å gå over på et 64 biters system. En forutsetning for dette er for det første at det blir utviklet applikasjoner til den nye plattformen, og for det andre at maskinvaren kommer ned på et akseptabelt prisnivå. Lykkes Digital med dette, har de en god mulighet til å rokke ved Intels prosessormonopol, uavhengig av utfallet av den påtroppende rettssaken. Fossum vil ikke spå utfallet av dette, men håper han at hverken Intel eller Digital blir enerådende.

- Det er viktig med mangfold i denne bransjen, ellers kan man risikere at kvaliteten går ned og prisene opp, avslutter Fossum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.