ANALYSER

Svak etterspørsel etter «tunge jern»

Historisk lav utskifting i superdata-toppen.

Sequoia-maskinen til Lawrence Livermore National Laboratory i USA er fra 2011, men ligger stadig høyt oppe på topplisten med superdatamaskiner. I 2017 eller 2018 skal systemet erstattes av den langt kraftigere superdatamaskinen Sierra.
Sequoia-maskinen til Lawrence Livermore National Laboratory i USA er fra 2011, men ligger stadig høyt oppe på topplisten med superdatamaskiner. I 2017 eller 2018 skal systemet erstattes av den langt kraftigere superdatamaskinen Sierra. Bilde: IBM Research
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. nov. 2014 - 12:39

For fjerde gang på rad ligger den kinesiske superdatamaskinen Tianhe-2 på toppen av listen over verden 500 kraftigste, kjente datamaskiner med sine 33,86 petaflops med målt ytelse. Faktisk er hele listen preget av usedvanlig få endringer. Ikke på to tiår har så få nye systemer kommet med på listen som nå.

Systemet som ligger på 500. plass, lå på 421. plass i den forrige listen som kom i juni.

Innen topp ti av listen har det bare skjedd én endring. Et ikke navngitt Cray CS-Storm-system har kommet inn på tiende plass og har skjøvet en annen hemmeligholdt Cray-maskin, en XC30, ned til en 13. plass. XC30-en har også blitt passert av to eldre, men oppgraderte maskiner – NASAs Pleiades og HPC2-maskinen til det italienske energiselskapet Eni.

Det er særlig USA som de siste årene har sviktet på listen. Bare 231 av systemene på listen er installert i USA. Dette er riktignok ikke det laveste antallet historisk sett, men ifølge forfatterne av listen er et ikke langt unna.

Les også: Bygger rekordraske supermaskiner

Europa er derimot på vei opp, men en økning fra 116 til 130 systemer siden juni. Antallet asiatiske systemer har sunket fra 132 til 120 i den samme perioden.

Ytelseskravet for å være blant de 500 kraftigste systemene har siden juni bare vokst fra 133,7 teraflop til 153,6 teraflops på et halvt år. Det siste året har ytelsen til systemet som da har ligget på 500. økt med 55 prosent. I perioden 1994 til 2008 økte ytelseskravet for å komme på 500. plass med i gjennomsnitt 90 prosent per år.

Les også: Kjøper Nordens heftigste datamaskin

Totalt

Den totale ytelsen til alle systemene på listen er nå på 309 petaflops. Dette er 35 petaflops mer enn i juni og 59 petaflops mer enn for et år siden. Veksten har dermed vært noe høyere det siste halvåret enn i halvåret før. Men veksten ligger betydelig bak den tidligere trenden.

Andelen systemer som bruker akseleratorer eller hjelpeprosessorer, slik som GPU-er, har vokst fra 62 til 75 det siste året. Femti av disse systemene bruker slike brikker fra Nvidia, tre bruker AMDs ATI Radeon-brikker, mens 25 systemer er utstyrt med Intels MIC-teknologi, også kjent som Xeon Phi.

De aller fleste av de 500 systemene, 85,8 prosent, er utstyrt med CPU-er fra Intel. 85 prosent av systemene bruker CPU-er med åtte kjerner eller mer.

De tre største leverandørene, HP, IBM og Cray, har til sammen levert 394 av systemene. Dette er 26 færre enn i juni. Det er spesielt IBM som har tapt markedsandeler, fra 36,4 til 30,6 prosent.

Ny test

Ytelsestesten som brukes av Top 500 Supercomputer Sites til å rangere systemene, Linpack, er stort sett den samme som ble brukt da listen ble lagd for første gang i 1993. Det den måler er ikke nødvendigvis så relevant når det gjelder dagens bruksområder av superdatamaskiner. Derfor er en ny test, HPCG, blitt utviklet. Denne ble tidligere i år kjørt på en rekke systemer. Fortsatt ligger Tianhe-2 på første plass, men litt lenger ned på listen er det store forskyvninger, sammenlignet med Linpack-resultatene.

Planen er ikke at HPCG skal erstatte Linpack i Top 500-listen. I stedet skal den brukes for en alternativ rangering. Det er dog ventet at det vil ta noen år før HPCG blir både moden og utbredt nok til å kunne brukes på lik linje med Linpack.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.