RESULTATERFINANS

Svak PC-vekst hemmer Microsoft

Gode resultater takket være bedring på nettet.

Steve Ballmer kunne torsdag kveld presentere tall for Microsofts regnskapsmessige første kvartal. Selskapet slo forventningene, og klarte en liten vekst i omsetning og resultat.
Steve Ballmer kunne torsdag kveld presentere tall for Microsofts regnskapsmessige første kvartal. Selskapet slo forventningene, og klarte en liten vekst i omsetning og resultat. Bilde: Per Ervland
21. okt. 2011 - 08:40

Microsoft kunne torsdag kveld presentere resultater for sitt regnskapsmessige første kvartal. Selskapet, hvis operativsystem er å finne i 90 prosent av verdens PCer, rapportere noe forbedrede resultater fra samme periode i fjor, men lavere vekst i salg av operativsystem holder igjen resultatveksten.

Svakt vekst

Selskapet kunne vise til en omsetning på 17,8 milliarder dollar for kvartalet, 98,2 milliarder norske kroner. Samme periode i fjor endte omsetningen på 16,2 milliarder dollar, 91,4 milliarder norske kroner.

Driftsresultatet endte med et overskudd på 7,2 milliarder dollar, 40,6 milliarder norske kroner. Det er en marginal vekst fra samme periode i fjor da selskapet kunne notere seg et driftsresultat på 7,1 milliarder dollar, 40 milliarder norske kroner.

Etter skatten var betalt satt selskapet igjen med et resultat på 5,7 milliarder dollar, 33,3 milliarder norske kroner. Samme periode i fjor endte resultatet på 5,4 milliarder dollar eller 30,5 milliarder norske kroner.

Office selger godt

Salget av Windows, en stor bidragsyter til Microsofts salg og resultater, økte med to prosent til 4,7 milliarder dollar. De siste kvartalene har dette vært nedadgående, så en økning er derfor gledelig for selskapet. PC-salget har vært svakt som følge av økonomiske nedgangstider. Analytikerne hadde derfor ikke de største forventningene til Microsofts resultater.

Business-divisjonen, som blant annet omfatter Office samt produkter som Sharepoint og Exchange, kunne merke seg en omsetningsvekst på 8 prosent fra samme periode 2010. Enheten omsatte for totalt 5,6 milliarder dollar.

Divisjonen Server & Tools vokste med 10 prosent til 4,25 milliarder dollar og har dermed sitt sjette kvartal på rad med tosifret omsetningsvekst.

Stopper nett-blødning

Et lyspunkt i resultatrapporten er online-enheten, som har tapt store summer de siste årene. Denne enheten kunne vise til et underskudd på rett under 500 millioner dollar i kvartalet.

Det er det laveste tapet divisjonen, som blant annet inkluderer Bing og selskapets medietjenester på nettet, har hatt på syv kvartal. Dermed har Microsoft klart å stoppe den massive blødningen på nettjenester, som ifølge nyhetsbyrået Reuters har kostet Microsoft mer enn 5 milliarder dollar siden Bing ble lansert i midten av 2009.

Forrige uke ble det kjent at Microsoft sluttførte oppkjøpet av Skype, som kostet 8,5 milliarder dollar. Men selskapet har fremdeles store mengder kontanter. Beholdningen er på hele 57,4 milliarder dollar, 323 milliarder norske kroner.

Av disse er 89 prosent eller 51 milliarder dollar, plassert utenfor USA. Men selskapet har uansett en del mindre enn erkerivalen Apple, som hadde 81 milliarder dollar i kontanter ved utgangen av tredje kvartal.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.