Svak start for UMTS-auksjon

Telenor deltar nå som medeier i en av de seks budgiverne i den østerrikske UMTS-auksjonen, der samlede bud torsdag kveld var kommet opp i 665 millioner euro etter åtte auksjonsrunder.

Telenor deltar nå som medeier i en av de seks budgiverne i den østerrikske UMTS-auksjonen, der samlede bud torsdag kveld var kommet opp i 665 millioner euro etter åtte auksjonsrunder.

Auksjonen i Østerrike vil gi en pekepinn på interessen for UMTS-auksjoner og tildelinger i mindre europeiske land, etter at UMTS-lisenser er tildelt i kjølvannet av rådyre auksjoner i både Storbritannia, Tyskland og (litt mindre dyre) Italia.

Samtidig er auksjonen spesiell fordi de seks konkurrerende selskapene kan fordele de seks UMTS-lisensene seg imellom uten spesielle problem. De seks konkurrerende selskapene skal by på 12 ulike frekvensblokker, og ha inne minst to hver. Dermed er det bare større selskaps behov for ytterligere frekvensbånd og eksisterende opertørers interesse av å holde nykommere ute av markedet som kan hindre at Østerrike får seks mobilaktører, opp fra dagens fire, for tredje generasjons mobiltelefoni.

Telenor deltar i auksjonen med sin andel på 17,45 prosent i det østerrikske konsortiet Connect Austria, sammen med blant andre Tele Danmark, Orange og tyske E.ON.

I tillegg kommer de tre andre GSM-operatørene i landet, Mobilkom Austria, Max.mobil og Mannesmann 3G Mobilfunk.

Nykommere i auksjonen er Hutchison 3G Austria og 3G Mobile, sistnevnte med spanske Telefonica på eiersiden.

Bak flere av selskapene står det internasjonale mobilkjemper: Telecom Italia eier 44 prosent i Mobilkom Austria, Deutsche Telekom eier Max.mobil, mens Vodafone står bak Mannesmann 3G Mobilfunk.

Finansminister Karl-Heinz Grasser har satt 10,15 milliarder østerrikske shilling som minimum for auksjonen, noe som tilsvarer noe over seks milliarder kroner. Håpet er imidlertid at auksjonen til slutt innbringer rundt ti milliarder kroner, noe som kan skje dersom de fire eksisterende operatørene setter alle kluter til for å stenge ute de to nykommerne.

Følg auksjonen på østerrikske telemyndigheters nettsted: umts.tkc.at

Til toppen