Svakere Intel-resultat, men bedre enn fryktet

Intel fikk et resultat på 504 millioner dollar i fjerde kvartal. Det er som ventet en kraftig nedgang fra samme periode året før, men Craig Barrett leverer likevel sterkere tall enn markedet hadde håpet på.

Både resultatet for fjerde kvartal og utsiktene for inneværende regnskapsperiode er bedre enn amerikanske analytikere hadde ventet. Mikroprosessorprodusenten Intel Corporation endte på et resultat i Q4 2001 på 504 millioner dollar, mot 2,2 milliarder dollar i samme periode i 'unntaksåret' 2000. Resultatet på 15 cents per aksje er fire cents bedre enn markedet hadde ventet.

Craig R. Barrett la i går frem tall som viser at Intel omsatte for nesten syv milliarder dollar, vel 1,7 milliarder svakere (ca. 20 prosent) enn året før. Men Barrett og kompani er i ferd med å bedre bruttmarginen i et vanskelig marked. I desember antydet Intel bruttomarginer på 47 prosent, men endte på 51 prosent, som man også tror vil være nivået i hele 2002.


Intels finansdirektør Andy Bryant bemerker at dataindustrien litt etter litt finner tilbake til formen, men at rekonvalesensen går sent. - Økonomien er ennå ikke så sterk som den bør være. Det vi ser nå er at markedet er på vei tilbake til et normalt ordrenivå, men dette skjer på toppen av en skjør økonomi, sier han.

Halvlederprodusenter sammenlikner gjerne utviklingen fortløpende fra kvartal til kvartal i stedet for år-til-år på grunn av næringens økonomiske sykluser. Intels salg økte med syv prosent fra tredje til fjerde kvartal, og selskapet antyder at omsetningen i inneværende års første kvartal vil havne mellom 6,4 milliarder til 7 milliarder dollar. Intel tar altså høyde for at utviklingen kan bli flat fra fjerde kvartal, eller gå litt ned, noe som vil være en typisk sesongsvingning for brikkeindustrien.

Intel har redusert bemanningen med 7000 ansatte og sysselsetter i dag 83.000 mennesker, i tillegg til at det er gjennomført andre kostnadskutt og mer effektive produksjonsrutiner på selskapets fabrikker - alt sammen viktige bidragsytere til selskapets bedrede bruttomarginer.

I tillegg går salget av selskapets stolthet, Pentium 4-brikken, godt. Fra tredje til fjerde kvartal ble omsetningsvolumet doblet, og i en periode klarte ikke Intel å levere nok brikker til markedet på grunn av stor etterspørsel - i den grad det kan leses som et positivt poeng.

Til toppen