Svakt salg av TabletPCer i Norge

Selv med lave priser har ikke markedsleder Acer har solgt noe særlig TabletPC. Vista kan endre på dette.

Selv med lave priser har ikke markedsleder Acer har solgt noe særlig TabletPC. Vista kan endre på dette.

I 2003 skapte Microsoft en ny type PCer med trykkfølsomme skjermer, såkalte TabletPC. Bill Gates hevdet at maskinene raskt ville bli neglisjerbart dyrere enn vanlige PCer og at de fleste brukere ville bytte over.

For maskinene høres ut som en god ide: Du kan både tegne og skrive rett på skjermen og bruke pennen til musstyring. Engelske brukere kan også få håndskrift gjort om til datatekst.

Men kundene har vist seg å være kanskje både gjerrige og lite villige til å prøve noe nytt. For selv i USA står ikke Tablet-maskiner for mer enn to prosent av salget, viser nye tall.

Hittil har dessuten prisene vært avskrekkende. Man får mye for pengene når man legger 10-12.000 kroner på bordet ved kjøp av en vanlige bærbar. Men mange TabletPCer koster både 15, 20 og helt opp i 24.000 kroner, det viser prisoversikter på norske nettbutikker.

Related content
I dette prisbildet utmerker Acer seg med flere modeller til rundt 10.000 kroner. Selskapet har hele fem modeller, både av typen uten tastatur og typer som ligner på vanlige bærbare, men som lar brukeren snu og legge ned skjermen. Bildet viser den nye C200-modellen.

digi.no tok kontakt med Norges-kontoret og spurte om ikke lavere priser har hjulpet på salget.

Men Egil Kvamme, salgssjef i Acer Norge, avkrefter dessverre dette - så langt i år har selskapet bare solgt 312 Tablet-maskiner.

- Folk vet ikke om mulighetene. Det har vært veldig fokus på at maskinene ikke klarer å oversette norsk håndskrift til datatekst, men dette er bare en av mange muligheter en TabletPC gir. Veldig mange har nytte av en TabletPC. Får vi vist produktet til en kunde, får vi solgt det, sier Kvamme til digi.no.

Kvamme forteller at TabletPCer ikke burde være spesielt dyre.

- En TabletPC bør bare koste rundt 100 euro mer enn en tilsvarende vanlig bærbar. For dette får du en trykksensitiv skjerm som er sikret mot riper og hengselen som gjør at du kan vri skjermen rundt og legge den ned.'

Kvamme mener salget vil løsne når Microsoft lanserer Vista, arvtageren til Windows XP, neste høst. I dag må man kjøpe en spesialversjon av Windows til Tablet-maskinene, men i Vista vil det følge med til alle kunder.

Til toppen