ANALYSER

Svalestup for salg av pc-er

Uklart om Windows 10 vil bote på nedturen.

Analytikerne tror ikke at Windows 10 vil gi noe løft for det labre pc-salget. I hvert fall ikke i år. Bildet er fra Microsofts utviklerkonferanse Build i våres.
Analytikerne tror ikke at Windows 10 vil gi noe løft for det labre pc-salget. I hvert fall ikke i år. Bildet er fra Microsofts utviklerkonferanse Build i våres. Bilde: Robert Galbraith / Reuters
10. juli 2015 - 10:29

Nedturen for et allerede presset pc-marked fortsetter. Årets andre kvartal ble enda verre enn ventet.

Globalt falt leveransene 9,5 prosent til 68,4 millioner enheter, ifølge Gartner. IDC noterer et fall på 11,8 prosent til 66,1 millioner.

Dette er riktignok målt opp mot en kortvarig effekt i samme kvartal i fjor, da salget fikk en boost ved at støtten for Windows XP ble avviklet.

Les også: IBM krymper til 7 nanometer

Windows-brems

Knekken i siste kvartal er den største siden 2013. Begge analyseselskapene la frem sine anslag i går.

Den snarlige utgivelsen av Microsofts nyeste operativsystem Windows 10, som lanseres i etapper fra 29. juli og fremover, kommer ikke til føre til vekst i pc-markedet i år. Tvert imot vil lanseringen ytterligere bremse salget, skrev Gartner i et notat mandag.

Forklaringen deres er at operativsystemet, som mange vil få som en gratis oppgradering, er med på å øke levetiden til maskinvaren. Det er i tråd med hva IDC også nylig meldte.

Bakgrunn: Tror Windows 10 bil bremse pc-salget

For året som helhet venter Gartner at pc-salget vil synke 4,5 prosent. 2015 blir det fjerde året på rad hvor pc-leveransene faller.

Økonomisk uro og en uvanlig sterk dollar, som fører til økte priser i lokal valuta, er med på å senke etterspørselen.

Beholdes lengre

Færre innkjøp og lengre tid mellom bedrifters og forbrukeres oppgradering merkes av brikkeprodusentene. Både Intel og AMD har vært nødt til å senket sine prognoser. Et lysglimt er at etterspørelen etter servere øker kraftig.

Livssyklusen til pc-er har blitt lengre helt siden finanskrisen i 2008, mener analytiker Dean McCarron, som følger prosessormarkedet for Mercury Research.

McCarron tror Windows 10-lanseringen kan bedre situasjonen, men ikke mye, skriver Wall Street Journal.

- Det kan bli en liten vekst som følge av Windows 10, men de store løftene som vi historisk har opplevd etter lansering av en ny versjon Windows, later ikke til å ligge i kortene, sier McCarron.

Les mer: AMD brent av svakere pc-salg

Lenovo beholder sin posisjon som verdens største leverandør av pc, etterfulgt av HP og Dell. Apple er den eneste blant de store som opplever vekst, viser anslagene.

Det globale pc-markedet i andre kvartal 2015, ifølge Gartner.

Det globale pc-markedet i andre kvartal 2015, ifølge IDC.

Les også: Lenovo nå nummer én i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.