Svarer i kappløpet med Microsoft

Google med vesentlige forbedringer i Docs og Drive.

Svarer i kappløpet med Microsoft
Dokumenter i Microsoft Office-format kan nå redigeres med både Chrome, Chrome OS og Google Docs-apper til Android. Appenen til iOS får tilsvarende funksjonalitet om noen uker. Bilde: Google

Google og Microsoft kjemper mot hverandre på en rekke arenaer, blant annet én som nok fortsatt må anses Microsofts hjemmebane – kontorstøtteapplikasjoner. Office-produktene er en svært viktig inntektskilde for Microsoft, en pengestrøm Google ønsker solid andel av.

Lagringsplass og kryptering

Pris på lagringsplass er en vesentlig faktor i konkurransen mellom Microsoft OneDrive og Google Drive med tilhørende kontorstøtte-applikasjoner. Tidligere denne uken kunngjorde at kapasiteten som tilbys gratis til alle er økt fra 7 til 15 gigabyte, det samme som Google har tilbudt en god stund. Mer interessant for mange er det at alle Office 365-brukere, både privatpersoner og bedrifter, nå tilbys 1 terabyte lagringsplass for en pris som starter på to dollar i måneden (med Office 365 Home med fem brukere).

Google svarte på dette i går med Google Drive for Work, hvor brukerne tilbys ubegrenset lagringsplass med filstørrelser på opptil 5 terabyte for ti dollar i måneden. Det er riktignok noen betingelser knyttet til dette. For det første er tjenesten kun tilgjengelig for bedrifter, og ubegrenset lagringsplass tilbys kun dersom bedriften betaler for fem eller flere brukere. Ellers er lagringsplassen begrenset til én terabyte per bruker – noe som er samme pris som tilbys alle brukere av Google Drive.

Sundar Pichai i Google presenterte Drive for Work-tjenesten under Google I/O-konferansen i går.
Sundar Pichai i Google presenterte Drive for Work-tjenesten under Google I/O-konferansen i går. Bilde: Youtube-video

Men Google Drive for Work inkluderer en del tilleggsfunksjonalitet, inkludert garanti om oppetid og kryptering av filene, både i transitt og under lagring på mobilenheter og Googles servere. Inkludert er også ny funksjonalitet knyttet til sentral rettighetskontroll.

Rediger Office-filer lokalt
En annen vesentlig nyhet som ble presentert i går er muligheten til å redigere og Office-dokumenter direkte i Chrome og Google Docs-appene for mobile enheter, uten noen form for konvertering til Googles egne formater. Dette er gjort ved å integrere funksjonaliteten til QuickOffice inn henholdsvis en ny Chrome-utvidelse og Android-appene for Docs, Sheets og Slides. Den sistnevnte er forøvrig helt ny. De nye versjonene av appene rulles gradvis ut. Tilsvarende funksjonalitet skal komme til iOS-utgaver av appene i løpet av noen uker.

Med Chrome-utvidelsen kan man for eksempel dra og slippe et Word-dokument rett over i nettleseren og redigere og lagre originaldokumentet der, eventuelt laste opp en kopi til Google Drive eller lagre det i Google Docs-format. Det sistnevnte er nødvendig for at brukere skal kunne samarbeide om redigeringen av dokumenter. Samarbeidsfunksjonaliteten har forøvrig blitt utvidet med en mulighet for å foreslå endringer i dokumentene.

Til både Android og iOS finnes det flere andre alternativer for redigering av Microsoft Office-dokumenter, inkludert Microsofts egen Office Mobile. Hvilken app man bør bruke, avhenger blant annet av hvilke nettskytjenester man ønsker å bruke og hvor god støtte for Office-dokumentene som tilbys av appene. Det er utenkelig at noen skulle slå Microsofts egne apper når det gjelder det sistnevnte, men for mange brukere og med mange dokumenter vil det sannsynligvis ikke være noen merkbar forskjell.

    Les også: