Svarer på kritikk om Office og gamle formater

Microsoft innrømmer feil og gjør det enklere å skru på støtten for gamle Office-formater igjen.

Svarer på kritikk om Office og gamle formater

Microsoft innrømmer feil og gjør det enklere å skru på støtten for gamle Office-formater igjen.

I fjor høst kom Microsoft med den tredje servicepakken til Office 2003. Denne inkluderer endringer som deaktiverer støtten for en rekke eldre filformater, først og fremst relativt gamle Office-formater. Microsoft informerte om dette da servicepakken ble utgitt, men dette har trolig gått de fleste hus forbi.

Først i forrige uke ble disse begrensningene allment kjent, gjennom oppslag i pressen, blant annet her i digi.no. Begrensningene for ført til mye debatt, med påstander om at dette er et typisk eksempel hva som kan skje når selskaper bak lukkede filformater ikke «gidder» å støtte de gamle formatene lenger, formater som kanskje er blitt benyttet i forbindelse med dokumenter som er arkivert for å være tilgjengelig for all framtid.

    Les også:

Nå er det ikke slik at støtten for formatene ikke lenger er til stede, den er bare blitt skrudd av. For å skru den på igjen, må brukerne gjøre endringer i Windows-registeret, en type operasjon Microsoft fraråder vanlige brukere å gjøre. Dette gjelder forøvrig ikke bare Office 2003 SP3, men også Office 2007.

I et blogginnlegg skriver Microsofts David LeBlanc at Microsoft har gjort flere feil i forbindelse med disse endringene, først og fremst når det gjelder å informere om hva endringene innebærer, men også ved at selskapet ikke har tilbudt noen enkel måte å oppheve endringene på.

I blogginnlegget har LeBlanc lagt til lenker til filer som ved hjelp av få klikk laster inn de nødvendige endringene i Windows-registeret. Disse filene er nå også tilgjengelig her.

Endringene skal være gjort av sikkerhetsgrunner, ikke på grunn av feil i filformatene, slik Microsoft tidligere har oppgitt, men på grunn av feil i Microsofts håndtering av formatene. LeBlanc skriver at samtidig som svært få i dag benytter disse formatene, er det mange ondsinnede som fortrinnsvis forsøker å utnytte sårbarheter i koden som tolker disse eldre formatene. Ved å ha støtte bare for et begrenset antall filformater, mener Microsoft at man også begrenser antallet angrepsvektorer som gjøres tilgjengelig for ondsinnede.

Til toppen