Svekket Windows-salg

Microsoft faller tungt på børsen.

Svekket Windows-salg
Microsoft leverer pen vekst innen enheter og nettskyen, blant annet. Lønnsomheten er imidlertid påvirket i negativ retning av den pågående reorganiseringen, svekket pc-salg (og dermed svakt Windows-salg) og sterk dollarkurs, for å nevne noe. Bilde: (c) Imaginechina/Corbis/All Over Press

Microsofts inntekter økte 8 prosent til 26,5 milliarder dollar i kvartalet som ble avsluttet 31. desember, sammenlignet med samme periode året før.

Hele inntektsøkningen kan tilskrives Nokia-oppkjøpet.

Tallene selskapet presenterte i går er blandet drops, men tas imot med skuffelse i markedet.

Skuffelsen kommer til tross for at tallene ifølge BBC overgikk analytikernes forventninger.

Microsoft faller tungt i åpningen på Nasdag-børsen i New York i dag. I skrivende stund er aksjekursen ned rundt 10 prosent.

Det må sies at fallet kommer etter en lengre periode med solid oppgang i aksjekursen.

Driftsresultatet siste kvartal var ned 2,4 prosent til 7,8 milliarder dollar. Overskuddet falt 10,6 prosent til 5,86 milliarder dollar.

I perioden ble det solgt 10,5 millioner Lumia-smartmobiler. Selv om det er 1,2 millioner flere enn forrige kvartal har mobilinntektene falt fra 2,6 til 2,3 milliarder dollar. Årsaken er at folk i større grad kjøper rimeligere Windows-telefoner.

Inntektene fra Windows Phone falt kraftig, ned 61 prosent eller 635 millioner dollar. I all hovedsak skyldes det bortfallet av lisenskostnadene Nokia tidligere betalte.

Sluttpakker og andre utgifter knyttet til Microsofts omfattende kuttrunde belastet siste kvartalsregnskap med 243 millioner dollar. Den bokførte utgiften omfatter også restrukturering og konsolidering etter oppkjøpet av Nokias mobildivisjon.

Windows-brettet Surface Pro 3 som ble lansert i fjor sommer har blitt godt mottatt. En hyggelig nyhet for Microsoft er at Surface-inntektene nå stiger 24 prosent til 1,1 milliard dollar i kvartalet.

God fart har også spillkonsoll, med et samlet salg på 6,6 millioner enheter. Her skiller Microsofts som vanlig ikke ut tallene for Xbox One og forgjengeren Xbox 360 som de fortsatt selger.

Forretningsområdet «kommersielt» som er Microsofts største melkeku økte inntjeningen til 13,3 milliarder dollar, opp 5 prosent siden samme kvartal i fjor.

Fortsatt sterk utvikling i nettsky-inntektene er blant høydepunktene. Omsetningen knyttet til Office 365, Azure og Dynamics CRM Online opp 114 prosent. Samlet er denne posten nå i rute til en årsomsetning på 5,5 milliarder dollar.

Antallet Office-abonnenter (Home/Personal) har bikket 9,2 millioner.

Volumlisensinntekter for Windows er opp 3 prosent.

Forretningsområdet «enheter og forbruker» omsatte samlet for 12,9 milliarder dollar. Det er opp 8 prosent fra samme kvartal i fjor, men inneholder som nevnt Nokia-effekten.

Microsoft merker en effekt av svekket pc-salg.

Windows-inntekter generert av pc-leverandørene (OEM-lisenser) falt 13 prosent for både pro-utgavene og vanlige versjoner.

Årsaken er tredelt, oppgir Microsoft: I fjor på samme tid opplevde de et rush da Windows XPs livssyklus ble avsluttet. Den effekten er nå borte. Samtidig peker de på beskjeden fart i salget av pc-er til bedriftsmarkedet, og dessuten en ny og rimeligere type lisens for enheter myntet på skoler og læringsinstitusjoner.

    Les også:

Les mer om: