JUSS OG SAMFUNN

Svensk BankID anmeldt av Ubuntu-forening

Vil droppe Linux-støtten.

Svenske Linux-brukere er lite fornøyde med at Linux-støtten for svensk BankID skal legges ned. Selskapet som står bak tjenesten, Finansiell ID-Teknik, eies av en håndfull svenske banker.
Svenske Linux-brukere er lite fornøyde med at Linux-støtten for svensk BankID skal legges ned. Selskapet som står bak tjenesten, Finansiell ID-Teknik, eies av en håndfull svenske banker. Bilde: Alamy, Finansiell ID-Teknik og Larry Ewing
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mai 2014 - 14:38

Mange har beklaget seg over at norsk BankID krever Java, men alt ventes å bli bedre når en Java-fri BankID lanseres i slutten av august. Det vil dog kunne ta noe tid før løsningen blitt tatt i bruk av alle brukerstedene.

I Sverige, derimot, er BankID, som leveres av selskapet Finansiell ID-Teknik BID, i utgangspunktet basert på en egen, systemspesifikk applikasjon som må installeres på pc-en. Applikasjonen, i dag er tilgjengelig for Windows, OS X og Linux, brukes blant annet til å laste ned selve BankID-en som en fil. Alternativt kan man bruke BankID på en kort, sammen med en kortlesere, eller Mobil BankID, som er tilgjengelig som enn app for Android, iOS og Windows Phone 8.

Linux

BankID-løsningen i Sverige skal nå bygges om. I stedet for å gjøre løsningen mest mulig plattformuavhengig, har man valgt å snevre inn støtten, slik at Linux på pc-er ikke lenger støttes. Dette skrev ComputerSweden den 1. april i år, men det var ikke ment som noen spøk. Finansiell ID-Teknik BID har konkludert med at det er så få som bruker BankID-applikasjonen for Linux at man ikke ønsker å støtte plattformen videre. Det opplyses at Linux-applikasjonen brukes av omtrent 5000 personer. Offisielt støttes kun 32-bits Ubuntu med Firefox. I alt skal det være 7,3 millioner BankID-brukere i Sverige.

Linux-brukerne har muligheten til å benytte Mobil BankID, som i Sverige består av en applikasjon som kan brukes uavhengig av mobiloperatøren man benytter. Men det forutsetter at alle brukerstedene støtter dette og at man har smartmobil eller nettbrett.

Anmeldelser

Avgjørelsen har ført til betydelig misnøye i svenske Linux-kretser. Tidligere denne uken ble det kjent at en privatperson har anmeldt både Finansiell ID-Teknik, Skatteverket og Försäkringskassan til den svenske Justitieombudsmannen. Begrunnelsen er at man heretter, for å kunne utføre sin borgerplikt, vil være låst til kommersiell, amerikansk programvare som man må betale for.

I dag skriver ComputerSweden at Ubuntu Sverige har anmeldt Finansiell ID-Teknik til både Post- och telestyrelsen og Konkurrensverket.

Ubuntu Sverige bestrider det antallet Linux-brukere Finansiell ID-Teknik oppgir og hevder at antallet Linux-brukere i Sverige sannsynligvis er på nærmere 300 000. Som dokumentasjon vises det til webstatistikken til StatCounter, hvor Linux-andelen av desktop-trafikken hevdes å ha vokst til fire prosent i det siste. StatCounter-tallene for Linux-andelen i Sverige, slik de framstår nå, har i år ikke vært høyere enn 2,45 prosent. Men også 2,45 prosent av 7,3 millioner utgjør betydelig flere enn 5000.

Ubuntu Sverige mener at Finansiell ID-Teknik, som i praksis har monopol på denne typen tjenester i Sverige, ikke alene skal kunne gjøre beslutninger som utestenger betydelige brukergrupper og påvirker konkurransen i pc-markedet, kun på grunn av et ønske om å redusere egne kostnader.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.