Svensk børs lamslått av IT-trøbbel

Registrerte spinnvill ordre.

Svensk børs lamslått av IT-trøbbel
Gikk bananas: Stockholmsbørsen ved Frihamnen i den svenske hovedstaden ble onsdag rammet av IT-trøbbel. Bilde: Wikimedia Commons

Stockholmsbørsen ble lamslått onsdag morgen etter at ordresystemet løp løpsk.

Det ble registrert en kjøpsordre på såkalte futures-derivater tilsvarende drøyt 4,2 milliarder terminer, hver og en med en stykkpris på 107.000 svenske kroner.

Den spinnville ordren hadde en verdi på nærmere 460 billioner svenske kroner, ifølge Svenska Dagbladet. Det er mer enn 131 ganger så mye som Sveriges brutto nasjonalprodukt, som i fjor var på drøyt 3.500 milliarder kroner.

Forholdet blir av pressekontakt ved Stockholmsbørsen beskrevet som en tolkningsfeil som skal ha oppstått i børssystemet, etterfulgt av en teknisk feil. Ingen skal ha lagt inn en ordre av den størrelsen som ble registrert.

- Dette viser bare at det kan gå riktig bananas med datamaskiner, skriver en trader til Svenska Dagbladet, og viser til den økende andelen av automatisert kjøp og salg av verdipapirer med handelsroboter.

Ordren ble kansellert, men feilen medførte at indeksderivathandelen ved børsen ble stengt i flere timer onsdag. Den øvrige aksjehandelen skal ikke ha blitt påvirket av hendelsen.

Les mer om: