JUSS OG SAMFUNN

Svensk BSA-tyster snytt for belønningen

BSA i Sverige utlover stor dusør for tips om piratkopiering, men tysteren måtte se langt etter pengene.

I Sverige gjør Business Software Alliance (BSA) som i USA og utbetaler dusør til de som tipser om selskaper som piratkopierer programvare. Forutsetningen er at selskapet blir tatt i en revisjon og dusørens størrelse regnes ut fra en prosentandel av beløpet selskapet må betale i erstatning.

Nå viser det seg at BSA i Sverige ikke har helt kontroll på prosessen når de blir tipset om små selskaper som piratkopierer. Det førte til at en svensk IT-konsulent gikk glipp av sin dusør, samtidig som han neppe får flere konsulentoppdrag fra kunden han anonymt tipset om.

Den annonyme IT-konsulenten forteller Computer Sweden om en episode som viser både hvor liten kontroll BSA har og hvor enkelt det er å få mistanken mot seg for de som velger å tipse om piratkopiering. Vedkommende jobbet som IT-konsulent i tre år og på et oppdrag ute hos en kunde med et titalls servere og omtrent dobbelt så mange PCer oppdaget han at serverne var fulle av ulovlige kopier av programvare.

- Når jeg spurte selskapets sjef om hvorfor han turde å ha piratkopierte program, sa han til meg at det ga han blaffen i, sier den annonyme IT-konsulenten til Computer Sweden.

BSA i Sverige utlover dusør for tips om piratkopiering og etter en stund valgte den annonyme IT-konsulenten å tipse organisasjonen. Det skjedde ingenting og etter en stund ringte han for å sjekke hvorfor ingenting skjedde. Da viste det seg at de hadde rotet bort anmeldelsen.

Han sende deretter inne en ny anmeldelse og komlpementerte med muntlige tilleggsopplysninger. Tre måneder etterpå skjedde det noe. Da fikk selskapet et brev fra BSA om at de var anmeldt og at de ville få en revisjon innen 30 dager.

- Jeg merket på sjefen i selskapet at han var sur og at han mistenkte meg, sier IT-konsulenten.

Selskapet ryddet opp i hui og hast og den piratkopierte programvaren ble fjernet. En skuffet IT-konsulent kunne derfor se langt etter den utlovede belønningen. Han tror nå at BSA ikke bryr seg om småbedrifter som piratkopierer.

- Piratkopiering er nå så utbredt at BSA ikke henger med. Det er derfor de bare plukker de store selskapen, sier IT-konsulenten til Computer Sweden.

BSA Sverige på sin side sier at selskapets størrelse ikke avgjør hvem som de går etter.

- Det finns ingen kobling mellom hvilke anmeldelser vi går videre med og selskapets størrelse, sier Agne Lindberg, advokat for BSA Sverige til Computer Sweden.

I motsetning til i Sverige, betaler ikke BSA Norge for tips om piratkopiering.

Det norske lovverket åpner heller ikke for at eksterne selskaper kan komme og kreve en lisensrevisjon. De må i såfall ha en ransakningsordre fra politiet.

Det er imidlertid litt annerledes for de selskapene som inngår volumlisensavtaler med programvareleverandørene. I disse avtalene er det nesten utelukkende klausuler som gir programvareleverandører rett til å foreta en lisensrevisjon i perioden avtalen løper og inntil ett år etterpå. Slike klausuler kan ikke ligge i en EULA (End User License Agreement) som man klikker på når programmet instaleres, men må være spesifisert i en kontrakt som undertegnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.