JUSS OG SAMFUNN

Svensk domeneglipp skal granskes

Post- og telestyrelsen krever svar om hvorfor .SE falt ut.

14. okt. 2009 - 08:49

Tabben som slo ut alle nettsteder under .SE-domenet får nå sitt etterspill.

    Les også:

Problemene oppstod i forbindelse med en rutinemessig oppdatering av konfigurasjonsfilen for det svenske toppnivådomenet klokken 21.45 mandag kveld.

Samtlige 905.000 .SE-domener ble berørt, og feilen bli nå omtalt i teknologipressen verden over.

- Årsaken til feilen var en programoppdatering, som på tross av våre testrutiner ikke ble oppdaget, skriver Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

.SE-administratoren oppdaget straks feilen og produserte en ny sonefil med DNS-informasjon (Domain Name System), som ble distribuert innen en time.

Post- og telestyrelsen (PTS) i Sverige vil nå komme til bunns i hva som skjedde.

- Vi tok kontakt tirsdag formiddag og fortalte at vi innleder granskning og vil kreve opplysninger om hendelsen, sier leder for nettsikkerhetsavdelingen i PTS til ComputerSweden.

I løpet av et par uker skal tilsynet avdekke problemet, og ikke minst finne ut hva som kan gjøres for å unngå noe slikt i fremtiden.

DNS er helt grunnleggende i dagens Internett. Det oversetter mellom mellom verts- og domenenavn og IP-adressen til Internett-tilknyttede maskiner.

- Manglet punktum

Digi.no-lesere med kjennskap til konfigurasjon av BIND skriver i debatten at den svenske domenetabben skyldes et manglende punktum i sonefilen som ble sendt ut mandag kveld.

- Etter det vi kjenner til har svenskene en del mer automatisk rutiner enn oss. Med manuell kontroll regner vi med at risikoen for at noe kan gå galt er veldig liten, sa leder Hilde Thunem i den norske domeneadministratoren Norid til digi.no på tirsdag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.