Svensk foto-ide gir bedre katalogsøk

Schibsteds svenske nettkatalog er først ute med et nytt system viser hvordan gaten og bygget du leter etter faktisk ser ut.

Den heteste delen av IKT-bransjen for tiden er søkemotorene og portalene. På internasjonalt plan slåss Google, Microsoft og Yahoo, mens her i Norge har Eniro/Sol kjøpt Findexa/Gule Sider samtidig som Schibsted starter opp.

Kampen står nå om å servere mer intelligente oppføringer enn bare telefonnummer og adresse. I USA har det vært fokus på satellitt-bilder, men en svensk katalogtjeneste har kanskje en bedre ide.

For satellittbilder egner seg kanskje best til planlegging av kjøreturer, å se et bybilde ovenifra når man beveger seg på bakken er ikke alltid så hjelpsomt.

Hitta.se har derfor fotografert alle gater og fasader i de tre største svenske byene Stockholm, Gøteborg og Malmø, skriver nyteknik.se. Hitta eies av Schibsted, som snart skal lansere en norsk søketjeneste.

Teknikken er enkel: Når man søker på en adresse eller person, får man opp et vanlig tegnet kart, men i et hjørne er det også et bilde av fasaden på adressen. Man kan så klikke på adressen og få opp et tredelt bilde med fasaden i midten og hvordan gaten ser ut i hver retning på høyre og venstre side.

Eksempelet her viser Slussplan i Stockholm på vei over mot Søder.

Man kan så klikke seg nedover gaten og gjennomføre en virtuell spasertur. Den eneste skuffelsen er at Hitta.se foreløpig ikke har hektet gatene sammen. Man kan ikke klikke og fortsette nedover en ny gate man ser på bildet.

I følge nyteknik har Hitta.se tatt over 100.000 bilder for å skape den nye tjenesten.

Du kan prøve systemet med å gå på www.hitta.se og søke etter en adresse i det store "Var"-feltet.

Til toppen