JUSS OG SAMFUNN

Svensk IP-knep et spill for galleriet

ISP-ene klarer ikke omgå piratloven lenge.

Flere nettleverandører har forsøkt å stikke kjepper i hjulene på den svenske fildelingsloven kjent som Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive).

Forrige uke skrev vi hvordan Tele2 og andre ISP-er omgår piratloven ved å nekte å lagre kundenes IP-adresser i sine interne systemer.

Rask sletting av data som kan brukes for å navngi ellers anonyme nettbrukere har vært trukket frem som et mulig konkurransefortrinn for nettleverandører.

Men de som lover å ikke lagre opplysninger om kundene sine som kan benyttes til identifisering av ulovlige fildelere driver kun et spill for galleriet.

Det slår den svenske nettavisen Idg.se fast.

Grunnen er at Sverige uansett snart vil implementere en ny lov basert på EUs omstridte datalagringsdirektiv. Regjeringen forventes å presentere lovforslaget til sommeren. Klubbes dette igjennom trer loven i kraft fra årsskiftet.

Det er allerede klart at denne loven vil tvinge operatørene til å lagre kundenes IP-adresser. Det gjenværende spørsmålet er hvem som skal få tilgang til opplysningene, skriver Idg.se.

Legges det svenske justisdepartementets tolkning til grunn kan disse opplysningene kun bli utlevert til politi og påtalemyndighetene i forbindelse med straffesaker. Film- og platebransjens lobbygrupper ønsker på sin side at informasjonen skal kunne utleveres til rettighetshavere, slik Ipred-loven åpner for.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.