JUSS OG SAMFUNN

Svensk ISP må utlevere opplysninger

Antipirat-lov for første gang prøvd i en domstol.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juni 2009 - 14:50

Sverige vedtok den såkalte Ipred-loven den 1. april i år. Bare timer senere skal fem lydbokforlag ha levert inn en anmeldelse til tingretten i Solna. Loven gir eiere av åndsverk rett til i an domstol å begjære ut identiteten bak IP-adresser som benyttes til ulovlig opplasting, eventuelt også ulovlig nedlasting dersom dette foregår i stor stil.

Ifølge SvD.se besluttet Solna tingsrätt i dag å gi forlagene medhold i det som er en første saken hvor Ipred-loven er berørt. Dermed må internettoperatøren Ephone levere ut data om personen som står bak en IP-adresse selskapet administrerer. Knyttet til IP-adressen skal det natt til den 1. april ha funnets en FTP-server hvor visse lydbøker var tilgjengelige.

I beslutningen skriver tingretten at det ikke er vesentlig om hvorvidt innholdet på serveren var tilgjengelig kun for personer som hadde eventuell innloggingsinformasjon. Retten mener det er sannsynlig at verkene har vært tilgjengelig for mer enn enn helt lukket krets.

Ephone skriver i en uttalelse på selskapets nettsted at selskpaet beklager tingretten.

- Vi kommer i den nærmeste tiden til å gå gjennom beslutningen sammen med våre juridiske ombud og se om det finnes grunn til å anke beslutningen til Svea hovrätt, skriver selskapet.

Ifølge idg.se har selskapet tidligere argumentert med at det ikke er bevist at personen bak IP-adressen har gjort noe ulovlig, og at utlevering av opplysningene strider mot Europakonvensjonen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.