JUSS OG SAMFUNN

Svensk IT-allianse vil ha fiber til alle

En rekke svenske IT-selskaper skal sammen arbeide for at hele Sverige får ekte bredbånd innen 2012.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mai 2007 - 09:59

Sverige er blant landene med størst utbredelse av Internett-aksess over fiberkabel, i hvert fall i Europa. Likevel går en allianse med store og små IT-selskaper nå ut og sier at hele landet snart må dekkes for at selskapet ikke skal miste konkurranseevne.

Konferanseforumet Mötesplats Bredband og Kista Broadband Alliance, sistnevnte med medlemmer som Cisco, D-Link, Intel, Microsoft og Philips, har derfor inngått en partneravtale som innebærer at de sammen skal få hele Sverige oppkoblet med ekte bredbånd innen 2012. Med ekte bredbånd mener aktørene fibertilknytning og hastigheter på minst 100 Mb/s.

- Vi ser det som avgjørende at Sverige henter igjen øvrige industriland når det gjelder bredbåndsutbygging. Uten en satsning på en infrastruktur med ekte bredbånd, kan ikke Sverige konkurrere internasjonalt, sier Örjan Mattson, ordfører for Kista Broadband Alliance i en pressemelding.

Til NyTeknik.se sier Mattson at det er flere fordeler med høyere bredbåndshastigheter, ikke minst for miljøet, siden høyere hastigheter gjør det mulig for flere å fjernarbeide. Større utbredelse av ekte bredbånd vil også akselerere bruken av tjenester som krever høy hastighet, blant annet streaming av HD-film.

Kostnadene ved en slik utbygging vil være betydelige. Mens mange byer og borettslag allerede er blitt bygget ut med fiber, mangler dette i mindre tettbebygde områder.

- Derfor må flere aktører arbeidet for dette. Både bedrifter og staten får hjelpe til, mener Mattson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.