BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svensk ja og norsk nei

Datatilsynet i Norge og Datainspektionen i Sverige har helt forskjellig syn på hva som kan skade personvernet. I Sverige er Datainspektionen fornøyd med en domsavgjørelse som lar Telia legge ut telefonkatalogens Hvite sider på Internett.

Therese Werenskiold
9. feb. 1999 - 14:14

Datatilsynet i Norge står fast på sitt krav om aktivt samtykke fra alle Telenors privatabonnenter dersom Hvite sider skal kunne legges ut på Internett. Telenor ser på dette som praktisk umulig å gjennomføre (se relaterte artikler i margen til høyre).

Snart kan alle med tilgang til Internett benytte seg av den svenske nummeropplysningens tjenester, og sannsynligvis blir det gratis, melder det svenske nyhetsbyrået TT. Det er klart etter at Datainspektionen (Datatilsynet i Sverige) har valgt ikke å anke en dom i Stockholms Lagmannsrett.

Siden 1996 har opplysninger i telefonkatalogens Gule og Rosa sider vært tilgjengelig for alle via Internett. Datainspektionen har hittil sagt nei til Telias ønske om å publisere telefonkatalogens Hvite sider med opplysninger om privatabonnenter på nettet.

Dommen som ble felt i Lagmannsretten i Stockholm 15. januar slo fast at også privatpersoners katalogopplysninger skulle gjøres tilgjengelig for Internettbrukere (se peker til relatert artikkel i margen til høyre). Datainspektionen har valgt ikke å anke dommen, og sier seg fornøyd med utfallet.

Dommen slår fast at alle abonnenter skal informeres om at utleveringen av personopplysninger kommer til å skje via et internasjonalt nett, og hvilken risiko dette kan medføre. Abonnentene skal også ha mulighet til å reservere seg.

Telia tror det vil være mulig å søke på private telefonnummer via Internett om et halvt års tid, melder TT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.