Svensk ja vil gi nytt norsk 3G-nett

Svenske myndigheter kan avgjøre når Norge får et tredje 3G-nett. Her er grunnen til at Tre har utsatt.

Svenske myndigheter kan avgjøre når Norge får et tredje 3G-nett. Her er grunnen til at Tre har utsatt.

Den tredje 3G-lisensen i Norge er eid av operatøren Tre. Men så langt har ikke selskapet satt spaden i jorden for å starte utbyggingen. De har heller ikke oppgitt noen dato for byggestart, eller lansering, og heller ingen god begrunnelse for utsettelsen. Det hele har begynt å minne litt om Tele2s oppførsel, som endte med at de ga fra seg den lisensen Tre når har.

Men nå kommer det frem nye opplysninger, som kan forklare hva Tre venter på.

– Vi kommer til å starte virksomhet i Norge, vi har lisensen. Eksakt når det blir kan jeg ikke svare på, men så fort ressurser frigjøres fra utbyggingen i Sverige og Danmark fortsetter vi i Norge, sier Frank Sixt i 3 til di.se. Han er finansdirektør i Hutchinson Whampoa, som er hovedeier i Tre AB.

I Sverige har Tre strenge krav på seg til hvor stor del av landet som skal dekkes av 3G-nett. I Norge fikk de en lisens som det ellers var liten interesse for i markedet, og utbyggingskravene er derfor svakere, både når det gjelder geografisk dekning og datoen for fullføring.

    Les også:

Norsk utbygging vil altså sannsynligvis ikke starte før utbyggingen er ferdig i Sverige, og når dette kan skje vil i svært stor grad påvirkes av en beslutning det svenske Post- och telestyrelsen skal gjøre. Tre og Vodafone har nemlig søkt om å få samarbeide med Nordisk mobiltelefon, og bruke deres nett til å dekke konsesjonsvilkårene. Dette er ikke helt uproblematisk, ettersom kundene dermed må bruke spesielle telefoner som takler begge 3G-teknologiene, for å få dekning de stedene Tre og Vodafone har lovet.

Men hvis dette blir godtatt, vil det frigi ressurser for utbygging i Norge langt raskere.

– Det er helt klart at dersom PTS gir oss tillatelse til å benytte CDMA til å dekke distriktene i Sverige vil mulighetene for at vi bygger et norsk nett bli ansett som vesentlig bedre, sier pressetalsmann Erik Hörnfeldt i Tre til Teleavisen.

I Norge har Tre bare krav på seg om å dekke 30 prosent av befolkningen.

Til toppen